Lupte intense în Ucraina: Rebelii ameninţă să DISTRUGĂ aeroportul Lugansk

Guvernatorul Valerii Bolotov susține că „republica” dispune de forțele și echipamentul militar necesar.   

23 iul. 2014, 10:01
Lupte intense în Ucraina: Rebelii ameninţă să DISTRUGĂ aeroportul Lugansk

Serviciul de presă al autoproclamatei „Republici Populare Lugansk” a emis un comunicat al guvernatorului acesteia, Valerii Bolotov, în care se spune că forțele armate ale „republicii” sunt gata să distrugă în scurt timp aeroportul Lugansk, scrie LB.ua.

„La aeroport mai sunt trupe ucrainene, dar în curând aeroportul nu va mai exista”, spune Bolotov.

„Guvernatorul” a adăugat că „republica dispune de forțele și echipamentul militar necesar pentru aceasta”.

De notat că în timpul luptelor de ieri dintre teroriștii pro-ruși și armata ucraineană, în apropiere de Lugansk trei persoane au fost ucise și alte zece au fost rănite.

ALERTĂ: Ucraina acuză Rusia de agresiune armată

Armata ucraineană câştigă teren la Doneţk, în estul Ucrainei, unde rebelii proruşi îşi părăsesc poziţiile de la periferia oraşului, retrăgându-se spre centrul acestei capitale regionale din Est, după cum a declarat miercuri pentru Reuters un militar ucrainean.

Insurgenţii, care doresc independenţa Donbasului de Kiev, au săpat tranşee în centrul oraşului, în special în apropiere de principala universitate, unde s-au cazat în căminele studenţeşti.

Forţele ucrainene continuă ofensiva pentru recucerirea celor două capitale regionale Lugansk şi Doneţk, principalele fiefuri ale insurgenţilor, unde aceştia s-au retras, preluând treptat controlul asupra localităţilor şi suburbiilor. 

‘În Doneţk, ei şi-au abandonat în masă poziţiile şi s-au retras în partea centrală a oraşului’, au declarat reprezentanţi ai cartierului general al ‘operaţiunii antiteroriste’, aşa cum numeşte Kievul operaţiunea specială împotriva insurecţiei proruse din sud-estul ţării. Astfel de mişcări ar putea sugera panică şi încercarea de a părăsi zona de ostilităţi, au spus ei.

Locuitori ai Doneţkului declară că oraşul a fost bombardat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, iar un obuz a lovit o uzină chimică, provocând un incendiu.

Lupte grele s-au dat şi la Snejnoe, în zona în care la 17 iulie s-a prăbuşit un avion de linie malaezian, cu 298 de persoane la bord, lovit foarte probabil de o rachetă sol-aer. Rebelii au declarat că au doborât miercuri în aceeaşi zonă un avion militar ucrainean, după cum relatează RIA Novosti.

Miliţiile separatiste au recunoscut că au abandonat trei localităţi pe care le ocupau, precum şi zona aeroportului din Doneţk, în faţa ofensivei armatei ucrainene, şi s-au repliat în alte trei localităţi la sud-est de oraş, conform RIA Novosti