Macovei: Intrarea României în Schengen a rămas pe agenda JAI datorită intervenţiei lui Băsescu

Monica Macovei a declarat, sâmbătă seară, la Suceava, că intrarea României în Schengen a rămas pe agenda JAI ca urmare a intervenţiei şi insistenţei preşedintelui Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
09 mart. 2013, 19:48
Macovei: Intrarea României în Schengen a rămas pe agenda JAI datorită intervenţiei lui Băsescu

Macovei a spus în cadrul unei întâlniri cu membrii PDL la prezentarea moţiunii „Reformiştii” că în cadrul Consiliului JAI, care s-a desfăşurat joi, s-a amânat discutarea intrării României în Schengen pentru decembrie 2013, când se va relua discuţia, iar faptul că acest subiect a rămas pe agenda Consiliului JAI este numai datorită intervenţiei preşedintelui Traian Băsescu.

„Corlăţean, un mare diplomat, suţinut de Ponta şi de Antonescu, a spus că nu-l interesează Schengen. A decis pentru toţi românii că nu vrem în Schengen, să stăm acasă supăraţi şi când vor vrea ei să ne ia, să ne sune. Asta este ţâfnă şi aplicarea proverbului că – Prostul nu e prost destul până nu e şi fudul”, a spus europarlamentarul PDL.

Ea a arătat că România a vrut în UE şi a intrat fără să fie finalizate reformele în justiţie şi anticorupţie, dar că au fost făcute promisiuni că vor fi realizate.

Macovei a mai explicat că de doi-trei ani MCV este legat de Schengen.

„Nu putem să-l dezlegăm artificial. Este legat MCV de Schengen pentru că spaţiul Schengen este un spaţiu de încredere. Toţi europenii îşi pun încrederea pe umerii românilor şi bulgarilor că vor păzi granţia externă a UE şi trebuie să aibă încredere în noi”, a spus europarlamentarul.

Ea a ţinut să sublinieze că fără intervenţia preşedintelui Traian Băsescu, intrarea României în Spaţiul Schengen era scoasă de pe agendă.

„A rămas pe agenda JAI din decembrie 2013, după următorul raport MCV, la intervenţia şi insistenţa preşedintelui Băsescu. Altfel era scos de pe agendă”, a spus Macovei.

Ea a arătat că USL se află de un an la guvernare şi a avut două rapoarte MCV critice la adresa clasei politice, Guvern şi Parlament.

„Primul vinovat pentru cele două rapoarte critice este Guvernul USL. Din cauza acestor două rapoarte critice, discutarea intrării României în Schengen a fost amânată. E foarte clar. Guvernul Ponta este vinovat pentru amânarea intrării României în Schengen”, a spus Macovei.

Ea a precizat că ultimul raport MCV atrage atenţia premierului să nu mai ţină miniştri cu probleme penale în Guvern, subliniind că Victor Ponta ştie că sunt vizaţi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, trimis în judecată, şi ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, investigat penal.