Macron l-a sunat şi pe Viktor Orban. Se înteţesc presiunile la adresa Ungariei, de a accepta embargoul impus Rusiei

Premierul ungar Viktor Orban a discutat marţi chestiuni legate de securitatea energetică a Europei cu preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un apel telefonic, a informat şeful biroului de presă al guvernului maghiar, Bertalan Havasi.

10 mai 2022, 16:36
Macron l-a sunat şi pe Viktor Orban. Se înteţesc presiunile la adresa Ungariei, de a accepta embargoul impus Rusiei

Nu au fost anunţate alte detalii privind convorbirea dintre Viktor Orban şi Emmanuel Macron. Ungaria este criticul cel mai vocal al embargoului pe care UE intenţionează să-l aplice petrolului rus, dar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că a făcut progrese în discuţiile purtate luni la Budapesta cu premierul ungar pe acest subiect, aminteşte Reuters.

Pe de altă parte, ediţia americană a Bloomberg scrie marţi că Viktor Orban nu și-a schimbat poziția și încă nu vrea să renunțe la petrolul rusesc și să se alăture sancțiunilor anti-ruse ale Uniunii Europene, nici după întâlnirea de luni seara cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Orban blochează un plan de eliminare treptată a achizițiilor UE de petrol rusesc, invocând dependența Ungariei de resursele energetice rusești. Ungaria caută garanții tehnice care să-i asigure securitatea energetică, având în vedere cât de dependentă este țara de aprovizionarea din Rusia”, scrie Bloomberg, citând surse familiare cu situația.

Citeşte şi Dmitri Medvedev a lăudat curajul lui Viktor Orban de a se opune embargoului. „Un pas curajos într-o Europă fără voce”

Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a declarat, în ce-l priveşte, pentru MTI după discuţiile dintre Orban şi von der Leyen că Budapesta nu poate „permite ca poporul ungar să fie pus să plătească preţul acestui război”.

El a subliniat ulterior într-o întâlnire cu reporteri ungari, în marja conferinţei donatorilor pentru Siria de la Bruxelles, că Ungaria nu poate susţine decât un pachet de sancţiuni care să-i asigure resursele de energie, în timp ce actualul pachet de sancţiuni propus de CE ar „distruge” capacitatea de funcţionare a Ungariei.

Citeşte şi Viktor Orban numeşte embargoul împotriva petrolului din Rusia „o bombă atomică” pentru economia Ungariei. Premierul maghiar pune UE pe jar