Viktor Orban numeşte embargoul împotriva petrolului din Rusia „o bombă atomică” pentru economia Ungariei. Premierul maghiar pune UE pe jar

Ungaria nu poate sprijini noul pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei în forma sa actuală, inclusiv un embargou asupra importurilor de ţiţei rusesc, a declarat prim-ministrul Viktor Orban la radioul de stat.

06 mai 2022, 11:44
Viktor Orban numeşte embargoul împotriva petrolului din Rusia „o bombă atomică” pentru economia Ungariei. Premierul maghiar pune UE pe jar

Viktor Orban a spus că propunerea actuală a Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare, adăugând că Budapesta este pregătită să negocieze dacă observă o nouă propunere care să răspundă intereselor Ungariei. Printre altele, într-o scrisoare citată joi de Financial Times, premierul maghiar i-a declarat de asemenea preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen că Ungaria nu poate să susţină cel mai recent plan de sancţiuni ale UE „în forma sa actuală”.

Dacă comisia insistă asupra adoptării propunerii sale, va trebui să-şi asume întreaga responsabilitate pentru un eşec istoric în cursul integrării europene„, a mai afirmat Orban.

Diplomaţii UE se ceartă cu privire la planurile anunţate de Von der Leyen săptămâna aceasta de a elimina treptat toate importurile de ţiţei rusesc sau de petrol rafinat, ca parte a celui de-al şaselea pachet planificat de sancţiuni împotriva Moscovei, drept represalii pentru invazia din Ucraina.

Ungaria, fără ieşire la mare şi care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc, precum şi Slovacia ar beneficia de o perioadă mai lungă de eliminare treptată conform propunerilor UE. Dar pachetul a depăşit cu mult consensul UE, i-a scris Orban lui Von der Leyen, notează Financial Times.

Pentru „Ungaria, sancţiunile propuse necesită o modernizare serioasă a infrastructurii alternative de aprovizionare şi o rearanjare completă a capacităţilor noastre de rafinare”, mai consideră Viktor Orban. „Aceste eforturi necesită timp şi investiţii care sunt redundante şi, prin urmare, nu pot fi finanţate în conformitate cu criteriile de piaţă”.

Nici Ungaria şi nici UE în ansamblu nu sunt pregătite să adopte şi să pună în aplicare măsurile propuse de comisie. Sancţiunile ar trebui adoptate într-un moment în care toate condiţiile prealabile necesare sunt îndeplinite în toate statele membre„, se mai spune în scrisoare.

Citeşte şi România susţine sancţiunile UE de renunţare la importurile de petrol rusesc. Klaus Iohannis: „Ne-am pregătit pentru acest lucru. Guvernul lucrează la soluții”

Sancţiunile au „deturnat resursele naţionale necesare către investiţii redundante în combustibili fosili, în timp ce finanţarea relevantă din partea UE ne este disponibilă doar pe hârtie„, a notat Viktor Orban, făcând aluzie la disputele de lungă durată dintre Budapesta şi Bruxelles privind distribuţia fondurilor UE şi asupra statului de drept, care au întârziat recuperarea post-pandemică. Premierul a mai spus că sancţiunile vor creşte şi mai mult preţurile energiei, fără ca UE să ia măsuri de atenuare.

Comisia a purtat discuţii cu Ungaria joi, iar diplomaţii UE îşi păstrează speranţa că se poate ajunge la un acord în câteva zile, cu posibile concesii, inclusiv bani UE pentru construirea unei noi infrastructuri. „Sunt negociatori duri, dar în cele din urmă deschişi la compromis„, a spus unul dintre ei. „Am convenit deja cinci pachete de sancţiuni cu Ungaria”, a adăugat el.

UE a fost de acord să pună capăt importurilor de cărbune rusesc, dar până acum s-a abţinut de la interzicerea gazului din Rusia, în timp ce ţări precum Germania încă depind foarte mult de aceste livrări. Cu toate acestea, compania energetică de stat rusă Gazprom a întrerupt aprovizionarea cu gaz a Poloniei şi Bulgariei, deoarece ele au refuzat să respecte cererea Kremlinului de a plăti factura în ruble, despre care UE spune că ar încălca sancţiunile.

Citeşte şi Europa de Est, în prag de recensiune în contextul unui embargo asupra petrolului şi gazelor din Rusia după invadarea Ucrainei


loading...
Partenerii noștri