Macron: ”Rusia a pierdut deja războiul din Ucraina și se transformă într-un vasal al Chinei”

Rusia "a pierdut deja din punct de vedere geopolitic" războiul din Ucraina şi se transformă într-un stat vasal al Chinei, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat ziarului L’Opinion publicat duminică.

14 mai 2023, 22:40
Macron: ”Rusia a pierdut deja războiul din Ucraina și se transformă într-un vasal al Chinei”

„De facto, (Rusia) a intrat într-o formă de supunere în ceea ce priveşte China şi a pierdut accesul la Marea Baltică, care a fost esenţial, deoarece a determinat decizia Suediei şi Finlandei de a se alătura NATO”, a arătat Macron.

„Acest lucru era de neconceput în urmă cu doar doi ani. Deci este deja o înfrângere geopolitică”, a punctat Macron. care duminică seara urma să îl primească în vizită pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Paris.

„Să fim clari, Rusia nu trebuie să câştige acest război din punct de vedere militar. Aşa că depinde de noi să vedem cum să-i ajutăm pe ucraineni în contraofensiva lor şi cum să pregătim chestiunea garanţiilor de securitate în cadrul negocierilor care vor avea loc în mod inevitabil”, a adăugat Macron.

„Am spus întotdeauna că, în cele din urmă, arhitectura de securitate a Europei va trebui să apere pe deplin Ucraina. Dar ea trebuie să aibă în vedere, de asemenea, şi o non-confruntare cu Rusia şi reconstruirea unui echilibru durabil al forţelor”, a adăugat Macron, precizând: „Dar mai sunt încă mulţi paşi care trebuie făcuţi înainte de a ajunge la acest lucru”.

Citește și: UPDATE S-a încheiat votul pentru prezidențialele din Turcia. Erdogan are prima șansă după numărarea a mai mult de jumătate din voturi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost în acest weekend în vizite şi în Italia şi Germania, era aşteptat duminică seara în Franţa. Ar fi a doua oară când liderul ucrainean vine la Paris de la începutul acestui an. El a mai fost şi la începutul lunii februarie, când a luat cina cu Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, după ce anterior fusese în Marea Britanie.

Ulterior, publicaţia The Wall Street Journal a scris, citând oficiali guvernamentali sub anonimat, că Germania, Franţa şi Marea Britanie, cei mai mari membri europeni ai NATO, cred că un pact care să oficializeze legături mai puternice între Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina ar putea fi o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuţii de pace cu Rusia, chiar dacă Moscova continuă să ocupe teritoriul ucrainean. Planul ar urma să se afle pe ordinea de zi a summitului NATO care va avea loc în iulie la Vilnius şi la care Zelenski a fost invitat.

Citește și: Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a fost internat de urgenţă. El s-a simţit rău încă din timpul paradei de la Moscova, la care a participat