Administraţia prezidenţială: Guvernul şi Parlamentul nu au cum să ignore avizul CSM în cazul legilor justiţiei

Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi, a declarat joi că președintele Klaus Iohannis a luat act de avizul CSM în cazul legilor justiției, subliniind că Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest aviz.

RomaniaTV.net
28 sept. 2017, 12:15
Administraţia prezidenţială: Guvernul şi Parlamentul nu au cum să ignore avizul CSM în cazul legilor justiţiei

Președintele Klaus Iohannis apreciază că CSM „a evaluat în detaliu și cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiției Tudorel Toader” înainte de a le respinge, a anunțat Mădălina Dobrovolschi. Guvernul și Parlament nu au cum să ignore acest semnal clar, a precizat purtătorul de cuvânt al șefului statului.

„Președintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Președintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenței justiției, a evaluat în detaliu și cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiției înainte de a le respinge. Chiar dacă acest aviz este unul consultativ, Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM„, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat joi negativ proiectul privind modificarea legilor Justiției.

Şeful statului  a declarat, marţi, că îl îngrijorează profund faptul că se propune, prin proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca preşedintele să fie scos din procedura de numire a procurorilor şefi, spunând că este o „greşeală fundamendală”. Preşedintele a mai spus că mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei aduce presiune politică asupra inspecţiei.

„Faptul că justiţia trebuie să suporte anumite abordări din partea unor politicieni influenţi, unii judecaţi penal, alţii condamnaţi penal, alţii urmăriţi penal, este o situaţie problematică. Însă această chestiune nu poate fi discutată în CSAT. Personal, m-am exprimat faţă de această intenţie a aşa-zisei reforme a legilor justiţiei şi mi-am exprimat clar opinia că multe puncte de acolo mi se par eronate şi abordările greşite”, a declarat Klaus Iohannis.

Ambasadorul Hans Klemm: Statele Unite au anumite îngrijorări faţă de propunerile de modificare a legilor Justiţiei