Mădălina Dobrovolschi: Preşedintele României nu face niciodată presiuni

Președintele României nu face niciodată presiuni, a declarat luni purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi, întrebată în legătură cu afirmațiile liderului social-democrat Liviu Dragnea privind demersul Avocatului Poporului la Curtea Constituțională.

09 ian. 2017, 17:30
Mădălina Dobrovolschi: Preşedintele României nu face niciodată presiuni

„Președintele României nu face niciodată presiuni. Președintele României respectă, în litera legii, rolul său constituțional. Vă pot asigura că și în această acțiune președintele României a făcut ceea ce trebuie să facă, adică a protejat modul în care trebuie respectată Constituția acestei țări. (…) Președintele României nu face decât să își exercite rolul pe care îl are potrivit Constituției atunci când există un semnal negativ în spațiul public și în modul în care pot să acționeze anumite instituții sau partide sau persoane publice aflate pe scena publică din România. Președintele are datoria, ca reprezentant al cetățenilor, să aibă un punct de vedere și să se asigure că legile acestei țări sunt respectate”, a spus Dobrovolschi, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joia trecută că nu intenționează să fie premier, referindu-se astfel la demersul Avocatului Poporului de a sesiza CCR asupra Legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căreia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.

El a criticat poziția Administrației Prezidențiale față de demersul Avocatului Poporului. „Am văzut două presiuni nepermise din partea Administrației Prezidențiale — dacă doamna (Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui — n.r.) a vorbit serios, dacă a vorbit în numele Administrației, să nu se fi trezit vorbind singură, și anume o presiune nepermisă asupra judecătorilor de la Curtea Constituțională, transmițându-le ca nu cumva să ia în seamă ce a sesizat Avocatul Poporului. Și, de asemenea, o amenințare și o presiune pe Avocatul Poporului, căruia i s-a transmis că trebuie să țină cont de ceea ce vrea președintele României. Avocatul Poporului nu este subordonat nimănui. Pe de altă parte, chiar remarc înțelepciunea Avocatului Poporului, care a stat deoparte de disputele politice în ultimele zile și nu a introdus această acțiune până când nu s-a finalizat instalarea Guvernului”, spunea Dragnea.

Citeşte şi: Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Finanţe, chemaţi la Palatul Cotroceni pentru discuţii privind bugetul