Mădălina Dobrovolschi: Este reponsabilitatea partidului de guvernământ să facă evaluări ale miniştrilor UPDATE

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, a declarat, de la Cotroceni, că preşedintele încă analizează legea salarizării unitare în forma adoptată de Parlament şi că îşi va comunica decizia în privinţa promulgării ei. De asemenea, Preşedinţia nu are încă un punct de vedere privind frământările din PSD, legate de o eventuală remaniere, până când nu vor apărea informaţii oficiale.

RomaniaTV.net
13 iun. 2017, 09:58
Mădălina Dobrovolschi: Este reponsabilitatea partidului de guvernământ să facă evaluări ale miniştrilor UPDATE

Mădălina Dobrovolschi, declaraţie:

Pe 14 iunie preşedintele Iohannis îl va primi la Cotroceni pe primul ministru al landului Saxonia.

Pe 16 iunie preşedintele Iohannis îl va primi la Cotroceni pe primul ministru al Ducatului de Luxemburg. Pe 17 iunie cei doi vor merge la Sibiu.

19-20 iunie, preşedintele Iohannis va merge în Germania, se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel şi cu preşedintele Germaniei.

Preşedintele Iohannis va merge la reuniunea de vară a Consiliului European.

Despre criza politică

Deocamdată sunt doar informaţii pe surse privind retragerea unor miniştri, aşteptăm să vedem ce se întâmplă oficial.

Este reponsabilitatea partidului de guvernământ să facă evaluări.

Despre legea salarizării

Legea a ajuns pe masa preşedintelui.

Îşi doreşte o analiză foarte clară şi obiectivă.

Legea se află acum în analiză, vă vom comunica o decizie când o vom avea.

 

Declaraţia completă a purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei

„Bună ziua!

Pentru început, vreau să vă mulțumesc pentru prezența la această declarație de presă și vă spun și motivul pentru care ne vedem astăzi. Sunt mai multe evenimente importante în agenda Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și este momentul potrivit să vă dăm informații suplimentare despre ceea ce urmează în agenda domniei sale.

Și aș începe chiar cu ziua de mâine, 14 iunie, când Președintele României îl va primi la Palatul Cotroceni pe Prim-ministrul Landului german Saxonia, domnul Stanislaw Tillich. Acesta se va afla în vizită în România. Sunt mai multe subiecte care vor fi abordate în cadrul acestei întrevederi se referă la relațiile româno-germane, cooperarea cu Landul Saxonia, viitorul Uniunii Europene, dar, desigur, și alte subiecte de interes comun.

Aș merge mai departe, spre ziua de 16 iunie, când Președintele României îl va primi aici, la Palatul Cotroceni, pe Xavier Bettel, Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg. Acesta se va afla în vizită în România în perioada 16-18 iunie.

Aș preciza faptul că pe data de 17 iunie, Președintele român și Premierul luxemburghez se vor deplasa la Sibiu, acolo unde vor participa la evenimentele prilejuite de împlinirea a zece ani de la momentul Luxemburg – Sibiu – Capitale Europene ale Culturii.

Un alt eveniment important se va desfășura în perioada 19 -21 iunie, când Președintele României se va afla în vizită în Germania. Este un prilej cu care Președintele va avea întrevederi importante. Se va întâlni cu Cancelarul german Angela Merkel, cu Președintele Germaniei. De asemenea, va fi prezent, în calitate de invitat de onoare, la o ceremonie de comemorare a victimelor refugiului și expulzării. Aș da câteva detalii și despre această ceremonie. Va avea loc pe data de 20 iunie, la Berlin, la Muzeul Istoric German, și cu ocazia acestei prezențe, Președintele va susține principalul discurs din cadrul vizitei.

Câteva detalii despre ceea ce prilejuiește vizita în Germania. Se împlinesc 50 de ani de la debutul relațiilor diplomatice româno-germane la nivel de ambasade, 25 de ani de la momentul semnării acordului tratatului de cooperare și parteneriat în Europa România – Germania și, evident, 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană. Este un prilej cu care întrevederile vor fi axate pe câteva subiecte principale: aprofundarea relației bilaterale româno-germane, subiectele aflate în prim-plan pe agenda internațională și, evident, pe agenda europeană.

Aș mai avea un punct important în agenda Președintelui României pe care vreau să vi-l aduc în atenție prin această declarație de presă. Este vorba despre zilele de 22 și 23 iunie, când Președintele României, domnul Klaus Iohannis, se va afla la Bruxelles, pentru a participa la Reuniunea de vară a Consiliului European.

La această întâlnire a șefilor de stat și de guvern ai țările membre din Uniunea Europeană vor fi abordate o serie de teme importante, și aș vrea să le trec în revistă, pentru o bună informare. Este vorba despre migrație, chestiuni privind securitate și apărare, aspecte economice legate de locurile de muncă, creșterea economică și competitivitate și, de asemenea, un lucru la care se așteaptă toată lumea – vor fi analizate și cele mai recente evoluții în ceea ce înseamnă procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Și un alt aspect foarte important. În marja acestui Consiliu European, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea o întrevedere cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Va fi un prilej cu care se va discuta despre relațiile româno-franceze, Parteneriatul Strategic și, de asemenea, elemente importante din agenda europeană și internațională.

Acestea sunt principalele evenimente aflate în agenda Președintelui României în perioada imediat următoare. Sunt aici pentru întrebările dumneavoastră, dacă sunt astfel de întrebări. Vă rog!”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Bună ziua! Vreau să vă întreb dacă domnul Președinte are un punct de vedere cu privire la ceea ce se întâmplă pe scena politică, la intenția PSD de a retrage, cel mai probabil, unii miniștri, sau chiar pe Premier.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Deocamdată urmărim, evident, ceea ce se întâmplă în spațiul public și observăm că sunt doar speculații, sunt doar informații pe surse, nu am văzut deocamdată o comunicare oficială. Nu sunt deocamdată decizii oficial comunicare și tocmai de aceea, dacă îmi permiteți, în acest moment, noi la nivel de Administrație Prezidențială, domnul Președinte, așteptăm să vedem ce se întâmplă din punct de vedere oficial și după aceea vom avea, desigur, o reacție. Este, în același timp, responsabilitatea partidului de guvernământ să facă o evaluare în legătură cu activitatea miniștrilor, și dacă sunt observate probleme în modul în care unii dintre miniștri și-au desfășurat sau își desfășoară activitatea, evident că acești responsabili pot să ia deciziile care se impun, dar deocamdată m-aș limita la acest punct de vedere până când nu avem decizii oficial comunicate.

Jurnalist: Deci nu a fost o discuție între domnul Președinte și domnul Dragnea?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu am deocamdată informații pe care să vi le comunic oficial despre acest lucru.

Jurnalist: Bună ziua! Voiam să vă întreb dacă Președintele Iohannis a luat o decizie în ceea ce privește Legea salarizării.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Mulțumesc pentru această întrebare! După cum știți, Legea salarizării a ajuns pe masa Președintelui României vineri. De asemenea, Președintele României a răspuns la o întrebare adresată de jurnaliști și a spus că își dorește o analiză foarte clară, obiectivă și foarte bună a modului în care este conceput acest proiect. Tocmai de aceea, în momentul acesta pot să vă spun doar că Legea salarizării se află în analiză, iar domnul Președinte, atunci când va finaliza această analiză, va comunica ce decizie va lua, în funcție de lucrurile pe care le va descoperi în proiectul respectiv.

Vă mulțumesc și să aveți o zi cât mai reușită!