MAE: Alertă de călătorie în Bosnia Herţegovina – inundaţii, stare de dezastru natural

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei că, pe fondul inundaţiilor produse în ultimele zile, autorităţile centrale şi locale au declarat, pe 15 mai, stare de dezastru natural.

15 mai 2014, 18:06
MAE: Alertă de călătorie în Bosnia Herţegovina – inundaţii, stare de dezastru natural

Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, principalele regiuni afectate sunt Cantonul Tuzla, Zenica-Doboj (Zenica, Maglaj, Zavidovici, Kakanj, Tesanj, Visoko), Sarajevo, Districtul Brcko şi localităţile din R. Srpska Sekovici, Bijelina, Bratunac şi Zvornik (în imediata apropiere a râului Drina, aflat la graniţa cu Serbia), scrie Agerpres.

„Cotele principalelor râuri din Bosnia şi Herţegovina au fost depăşite de câteva ori faţă de regimul normal: în situaţie critică se află Miljacka (traversează prin Sarajevo), Bosna, Drina, Jala, Spreca. La peste 1.000 de metri altitudine se înregistrează ninsori abundente”, se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, mai multe drumuri naţionale şi europene sunt blocate, din cauza alunecărilor de teren sau inundaţiilor.

‘Începând cu data de 15 mai 2014 se aşteaptă precipitaţii între 30 şi 60 litri pe metrul pătrat, iar în următoarele 3 zile ploile vor continua. Regiunile Sarajevo, Banja Luka, Tuzla şi Prijedor sunt sub cod portocaliu de ploi’, se precizează în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Bosnia şi Herţegovina să evite zonele menţionate în următoarele 5-7 zile şi să urmărească atenţionările emise de către instituţiile de specialitate pe acest subiect înainte de a se deplasa pe teritoriul acestui stat.