MAE: Ambasada Rusiei îl poate contacta oricând pe cetăţeanul depistat cu hărţi clasificate

Cetăţeanul rus depistat pe Aeroportul Henri Coandă cu hărţi care conţineau informaţii clasificate este în libertate şi poate contacta sau poate fi contatctat oricând de Ambasada Rusiei. Bărbatul de 42 de ani a fost depistat pe aeroport, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV.

RomaniaTV.net
12 nov. 2012, 08:55
MAE: Ambasada Rusiei îl poate contacta oricând pe cetăţeanul depistat cu hărţi clasificate

Ministerul Afacerilor Externe confirmă, într-un comunicat remis, luni dimineaţă, că a primit de la Ambasada Federaţiei Ruse o Notă Verbală prin care se solicitau informaţii suplimentare referitoare la situaţia cetăţeanului rus O.M., care a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate.

De asemenea, Ambasada a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru organizarea unei întâlniri a oficialilor din secţia consulară a Ambasadei cu cetăţeanul rus O.M.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că a transmis deja către partea rusă, la 30 octombrie 2012, pe baza elementelor primite de la autorităţile române competente (DIICOT), clarificările necesare despre situaţia cetăţeanului Federaţiei Ruse împotriva căruia s-a dispus măsura interdicţiei de a părăsi localitatea, precizând că nicio altă măsură preventivă, cum ar fi reţinerea sau arestarea, nu a fost luată.

Ministerul Afacerilor Externe menţionează că Ambasadei Federaţiei Ruse i s-au transmis, cu acea ocazie, inclusiv datele de identificare ale persoanei în cauză.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că va comunica Ambasadei ruse elementele suplimentare solicitate după ce acestea vor fi puse la dispoziţia MAE de către autorităţile române competente. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că cetăţeanul rus în cauză se află în libertate, nefiind reţinut, arestat sau deţinut, faţă de acesta fiind dispusă măsura interzicerii de a părăsi localitatea (municipiul Bucureşti) timp de 30 de zile.

Prin urmare, în măsura în care cetăţeanul rus O.M. o doreşte, acesta poate contacta sau poate fi contactat de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, în orice moment, accesul cetăţeanului rus la oficialii consulari ai statului său nefiind, în niciun fel, îngrădit. Ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Malghinov, a declarat că reprezentanţii ambasadei nu s-au întâlnit cu cetăţeanul rus acuzat de DIICOT de spionaj economic, iar în prezent nu deţine informaţii despre cine este, unde lucrează şi ce făcea în România. „Vă voi spune sincer: în calitate de ambasador nu deţin foarte multe informaţii oficiale.

„Nici nu ştim cine este. Nu ştim de unde este, unde lucrează, ce făcea în România. Aşteptăm un răspuns din partea MAE, cred că ne vor răspunde şi ne vor ajuta să ne întâlnim cu el (…) Vom aştepta întâlnirea, sperăm că aceasta va avea loc în scurt timp şi atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se întâmplă cu adevărat”, a spus ambasadorul.

Ambasada Rusiei la Bucureşti este „preocupată” de „limitarea drepturilor” cetăţeanului rus depistat cu documente clasificate şi a adresat MAE o nouă cerere pentru informaţii privind motivele reţinerii şi pentru oferirea de acces consular, informează Vocea Rusiei, în ediţia online.

În 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, a informat vineri DIICOT printr-un comunicat de presă. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.

DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul „Suvorov”. SRI evaluează impactul asupra securităţii naţionale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetăţeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.