Proteste Franţa. 125.000 de manifestanţi în Franţa, 1.385 de arestări. Ciocniri violente la Paris. Avertizare MAE

Peste 30.000 de oameni au ieşit sâmbătă să protesteze pe întreg teritoriul Franţei. Poliţia a reţinut cel puţin 700 de "veste galbene", majoritatea la Paris. Ministerul român de Externe avertizează românii care călătoresc în Franţa în legătură cu protestele anunţate pentru sâmbătă, recomendându-se să evite zonele centrale ale Parisului şi atenţie sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor.

08 dec. 2018, 07:26
Proteste Franţa. 125.000 de manifestanţi în Franţa, 1.385 de arestări. Ciocniri violente la Paris. Avertizare MAE

UPDATE. Circa 125.000 de manifestanţi au defilat sâmbătă în Franţa, în cadrul mişcării „vestelor galbene”, a făcut cunoscut ministrul de interne, Christophe Castaner, care a anunţat, de asemenea, că 1.385 de persoane au fost reţinute, transmite AFP.

„Au avut loc 1.385 de reţineri, la ora la care vă vorbesc, şi acest număr continuă să crească. Au fost 975 de arestări şi acest număr continuă să crească”, a declarat Christophe Castaner de la sediul Ministerului de Interne. „Este un nivel excepţional”, a adăugat el.

‘Vestele galbene’, provenite majoritar din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară excedate de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.

UPDATE. Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în Franţa, într-o nouă zi de mobilizare cu grad ridicat de risc a mişcării populare a ‘vestelor galbene’, cu adunări în general paşnice în ţară, dar marcate de ciocniri la Paris, unde au intrat în acţiune vehiculele blindate ale jandarmeriei, relatează AFP.

După violenţele de sâmbăta trecută, capitala a fost parţial baricadată de autorităţi, care au operat sute de arestări preventive pentru a-i împiedica pe anumiţi protestatari să ajungă la Paris, controlând gările şi procedând la verificări sistematice în zona manifestaţiilor.

Poliţia a anunţat că, la începutul după-amiezii, fuseseră operate aproape 1.000 de reţineri pe întreg teritoriul ţării, dintre care 651 la Paris, 724 de persoane fiind plasate în arest (536 în capitală).

La Paris, la mijlocul zilei au izbucnit ciocniri care au durat mai multe ore. Pe celebrul bulevard Champs-Elysées s-a recurs la gaze lacrimogene, galeria comercială Drugstore de Publicis a fost atacată, iar mai multe vitrine au fost sparte pe străzile din apropiere. Pe arterele din apropierea Place de l’Etoile puteau fi văzute carcase de maşini incendiate.

La Narbonne (sud), 1.600 de oameni – ‘veste galbene’, agricultori, şoferi, viticultori – au manifestat şi, la fel ca în alte oraşe, au fuzionat cu marşul organizat sâmbătă în Franţa pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. La Marsilia (sud-est), 2.000 de persoane au defilat paşnic.

‘Vestele galbene’, provenite majoritar din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară excedate de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.

Tot sâmbătă, circa o sută de persoane au fost arestate la Bruxelles în urma unei manifestaţii a ‘vestelor galbene’, la care au luat parte în jur de 400 de protestatari, conform poliţiei locale.

UPDATE Mai mult de 30.000 de ‘veste galbene’ manifestau sâmbătă la prânz pe teritoriul Franţei, în a patra zi de proteste, în care au fost reţinute peste 700 de persoane, dintre care 575 la Paris, a anunţat secretarul de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez, potrivit AFP.

‘La nivel naţional, cu tot cu cele de la Paris, suntem la peste 700 de reţineri pentru o participare la mişcare la mijlocul zilei de 31.000 de persoane pe teritoriul naţional, dintre care 8.000 la Paris’, a declarat Nunez la postul France 2.

Aceste cifre sunt foarte apropiate de cele consemnate în urmă cu o săptămână, la 1 decembrie.

În afara oraşelor, pe autostrăzi şi şosele s-au înregistrat numeroase puncte de perturbare, cu blocaje, baraje filtrante, devieri de trasee.

________

UPDATE Tensiunea creşte sâmbătă în mai multe zone ale Parisului, după ce forţele de ordine au reţinut şi chestionat 700 de persoane în întreaga ţară, iar 361 se află în custodie. Pe mai multe străzi au fost folosite gaze lacrimogene, fapt care nu i-a împiedicat pe unii turişti să iasă la plimbare, deşi majoritatea punctelor turistice şi comerciale sunt închise. În mai multe oraşe franceze au loc manifestări similare, iar în Grenoble un lider al mişcării „Vestelor galbene” a fost reţinut.

Opt mii de oameni protestează la Paris şi alţi peste 20.000 în oraşe din Franţa, scrie News.ro.

Zeci de persoane au ocupat străzi secundare, ca Hoche şi Marceau, unde forţele de ordine au folosit, de asemenea, tunuri cu apă, dar şi gaze lacrimogene. 

Mai mulţi manifestanţi au îngenunchiat în semn de protest faţă de arestările făcute în oraşul Mantes-la-Jolie, unii se plâng că forţele de ordine sunt atât de numeroase încât nu au loc să protesteze, Place de l’Étoile va rămâne închisă toată ziua, iar accesul pe Champs-Élysées va putea fi făcut din celealte străzi adiacente. 

Pe strada Rivoli, aproape de Place de la Concorde, magazinele sunt închise, însă turiştii se plimbă printre „vestele galbene” şi fac fotografii. Este şi cazul unei familii din Verona, scrie Le Figaro: „Nu ne este frică. Nu pare foarte înfricoşător. Suntem frustraţi că toate staţiile de metrou sunt închise. Nu este uşor în cazul în care vrei să vizitezi ceva”.

Place de la Concorde, aflată la câteva sute de metri de palatul prezidenţial, de unde porneşte Champs-Élysée, este închisă complet. Bulevardul Haussmann este blocat de CRS (forţele de ordine).

________

UPDATE Tensiunea era în creştere sâmbătă în apropiere de Champs-Elysées, la Paris, unde forţele de ordine au lansat primele gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din mişcarea ‘vestelor galbene’, adunaţi cu miile să protesteze, cerând demisia lui Macron, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În jurul orei locale 10.25, forţele de ordine au lansate numeroase grenade lacrimogene în direcţia manifestanţilor pentru a-i face să se retragă, pe o stradă perpendiculară pe Champs-Elysées, în apropiere de Arcul de Triumf.

Unii protestatari au răspuns prin proiectile şi petarde.

Circa 1.500 de persoane se adunaseră sâmbătă dimineaţă pe celebrul bulevard, conform poliţiei.

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

________

Cel puţin 278 de persoane au fost reţinute sâmbătă la Paris până aproape de ora locală 09.00 şi înainte de începutul mobilizării de mare risc al „vestelor galbene”, a anunţat prefectura de poliţie, potrivit AFP.

Autorităţile, care se tem să vadă la Paris reluarea scenelor de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

Conform imaginilor de la televiziune, aproximativ 100 de protestatari ai mişcării ‘vestelor galbene’ s-au adunat deja paşnic în apropiere de Arcul de Triumf, epicentrul ciocnirilor violente de săptămâna trecută în care au fost rănite peste 100 de persoane, informează DPA.

Aproximativ 89.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în ţară, dintre care 8.000 în Paris, sprijiniţi de vehicule blindate ale jandarmeriei, o premieră pentru o mişcare de protest.

Avertizare MAE pentru călătorii în Franţa

MAE avertizează românii care călătoresc în Franţa în legătură cu protestele anunţate pentru sâmbătă, recomendându-se să evite zonele centrale ale Parisului şi atenţie sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că, pentru data de 8 decembrie 2018, sunt anunţate acţiuni de protest, fapt pentru care autorităţile locale pariziene au decis închiderea unor săli de spectacole şi muzee, inclusiv Turnul Eiffel, ca măsură preventivă”, anunţă MAE, potrivit news.ro.

Citeşte şi Şofer român, bătut de „vestele galbene” şi înjurat cu expresia „român împuţit”, în Franţa

MAE recomandă cetăţenilor români evitarea pe cât posibil a zonelor centrale ale Parisului în intervalul pentru care s-au anunţat proteste de stradă, să manifeste atenţie sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor, ale barierelor cu plată de pe autostrăzi, ale staţiilor de carburant, ale suprafeţelor comerciale, precum şi ale altor elemente de infrastructură.

„Se recomandă a se monitoriza evoluţia mişcărilor de protest în mass-media franceză, chiar şi în social media, pentru a se preîntâmpina disfuncţionalităţi în activităţile preconizate pentru perioada următoare. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă”, precizează Ministerul Afacerilor Externe..

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Franceză: +33680713729.

Franţa este în alertă roşie, iar Parisul a început să se baricadeze din nou înainte de manifestaţii ale „vestelor galbene” sâmbătă – o criză socială şi politică ce zguduie ţara.