MAE: Barroso reconfirmă poziţia de fond a CE privind îndeplinirea cerinţelor pentru Schengen

Jose Manuel Barroso a reconfirmat poziţia de fond a Comisiei Europene cu privire la îndeplinirea în totalitate de către România şi Bulgaria a cerinţelor pentru aderarea la Schengen, a precizat, marţi, MAE, referindu-se la intervenţia preşedintelui CE la un post de televiziune francez.

RomaniaTV.net
12 nov. 2013, 15:13
MAE: Barroso reconfirmă poziţia de fond a CE privind îndeplinirea cerinţelor pentru Schengen

„Preşedintele Barroso a reconfirmat, practic, poziţia de fond a Comisiei Europene cu privire la îndeplinirea în totalitate de către România (şi Bulgaria) a cerinţelor pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Totodată, a deplâns amalgamul între aderarea României la spaţiul Schengen şi teme precum imigraţia, catastrofa de la Lampedusa sau mobilitatea lucrătorilor. A atenţionat, cu acest prilej, că aceste teme nu au legătură între ele şi riscă să alimenteze ascensiunea mişcărilor extremiste şi xenofobe, poziţie susţinută constant şi de România”, se arată în reacţia Ministerului de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe, „înţelegând substanţa afirmaţiilor preşedintelui Barroso, îşi manifestă încrederea în ceea ce priveşte menţinerea şi pe mai departe a unei atitudini corecte şi imparţiale a Comisiei Europene faţă de subiectul aderării României la spaţiul Schengen. Aceasta, mai ales în contextul în care, mai mult decât niciodată, trebuie încurajată încrederea cetăţenilor din statele membre în regulile şi funcţionarea proiectului european”.

Totodată, MAE reiterează faptul că România „a îndeplinit în totalitate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi, prin urmare, se consideră îndreptăţită la adoptarea cât mai curând posibil a unei decizii care să consfinţească această realitate”.

Ministerul Afacerilor Externe, alături de celelalte instituţii competente, „va continua toate eforturile pentru îndeplinirea obiectivului de aderare la spaţiul Schengen”, se mai arată în comunicat.

„România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014”, a declarat, luni seară, preşedintele Jose Manuel Barroso, invitat la emisiunea Club LCI.

„România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detaşaţi. Un amalgam care trebuie denunţat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mişcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest şovinism şi nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaţionalism, protecţionism sau şovinism. Trebuie să le evităm. Să luăm fiecare caz în parte. România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen deoarece există ţări care se opun; deci există o unanimitate care trebuie atinsă, chiar dacă, tehnic, îndeplinesc deja condiţiile”, a declarat Jose Manuel Barroso, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.