MAE cere Ungariei să deschidă TREI puncte de trecere spre România

Ministerul Afacerilor Externe a cerut, vineri, Ungariei să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei pentru transportul de marfă. Solicitarea vine în contextul blocajelor care au afectat liberea circulație a persoanelor și transportul de mărfuri spre România, ca urmare a închiderii frontierelor în contexul pandemiei de coronavirus.

RomaniaTV.net
20 mart. 2020, 20:25
MAE cere Ungariei să deschidă TREI puncte de trecere spre România

Prin urmare MAE a cerut deschiderea suplimentară a punctelor de frontieră de la Borș, Cenad și Nădlac 1.

„În continuarea eforturilor întreprinse pentru soluționarea blocajelor care au afectat libera circulație a persoanelor și transportul de mărfuri spre România, ca urmare a închiderii frontierelor de către Ungaria în contextul epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Budapesta, a solicitat astăzi autorităților ungare deschiderea suplimentară a punctelor de trecere a frontierei de la Borș, Cenad și Nădlac 1 pentru transportatorii de marfă având ca destinație România sau care tranzitează România.

Citește și: Românii fac scandal în vamă. „Virus are calculatoare, virus are telefoanele. N-are cum să avem noi!” VIDEO

MAE precizează că, având în vedere evoluțiile recente, măsura adoptată de Ungaria de limitare a tranzitului de marfă printr-un singur punct de frontieră cu România, cel de la Nădlac 2, s-a dovedit insuficientă pentru asigurarea tranzitul de mărfuri, generând astfel blocaje semnificative.

De asemenea, partea română a subliniat că blocajele prezente afectează inclusiv lucrătorii transfrontalieri și a solicitat identificarea unei soluții care să permită continuarea circulației forței de muncă transfrontaliere, fie că este vorba despre cetățenii români cu domiciliul în Ungaria, care își desfășoară activitatea în România, fie de cei provenind din județele din România, aflate la granița cu Ungaria, care au locuri de muncă pe teritoriul ungar și care fac naveta zilnic, aceștia aflându-se în prezent în imposibilitatea continuării activității și riscând să își piardă locurile de muncă.

Circa 4.000 de persoane din convoiul care a traversat Ungaria pentru a ajunge în România au intrat în ţară

Aproximativ 4.000 de persoane cu 900 de mijloace de transport din convoiul care a traversat Ungaria pentru a ajunge în România au trecut prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II, până miercuri la ora 11,00. Circa 60 de persoane au fost puse în carantină, iar 2.500 în izolare la domiciliu.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, a declarat, pentru AGERPRES, că aproximativ 1.500 de persoane din cele 4.000 sosite în ţară nu vor intra în izolare sau carantină, venind din zone neafectate de noul coronavirus sau fiind cetăţeni străini aflaţi în tranzit pe teritoriul României, în special din Bulgaria şi Republica Moldova.

Cei aproximativ 60 de români care vor rămâne în carantină au fost trimişi sub escortă în judeţele de domiciliu.

Miercuri, în jurul orei prânzului, la PTF Nădlac II continuă verificarea celor veniţi în acest convoi, iar timpul de aşteptare pentru trecerea graniţei este de 180 de minute, conform informaţiilor publicate pe site-ul Poliţiei de Frontieră.