MAE: Majoritatea statelor membre continuă să susţină ferm aderarea României la Schengen

Majoritatea statelor membre continuă să susţină ferm aderarea României la spaţiul Schengen, Olanda şi Germania arătând că aşteaptă pentru luarea deciziei raportul pe MCV din decembrie al Comisiei Europene, informează Ministerul român de Externe.

RomaniaTV.net
20 sept. 2012, 11:16
MAE: Majoritatea statelor membre continuă să susţină ferm aderarea României la Schengen

„Poziţia Olandei este deja cunoscută, oficiali de la Haga arătând că pentru luarea deciziei vor aştepta raportul Comisiei Europene din decembrie privind România. O poziţie similară a fost exprimată şi de Germania”, se evidenţiază într-o poziţie a MAE.

De asemenea, MAE menţionează că Belgia şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea României, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles, de la începutul săptămânii. „Din contactele diplomatice avute, a rezultat că majoritatea statelor membre continuă să-şi exprime sprijinul ferm pentru aderarea României, considerând acest pas firesc şi meritat. România îşi menţine obiectivul legitim de a adera la Spaţiul Schengen şi va continua demersurile necesare în această direcţie, pe baza formulei de compromise franco-germane vizând aderarea în două etape”, se mai arată în poziţia MAE.

Totodată, Ministerul de Externe afirmă că, împreună cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni în vederea obţinerii unei decizii pozitive în acest sens.

Îndoielile cu privire la voinţa Guvernului român de a respecta statul de drept, manifestate în special de Germania, Olanda şi Belgia, au constrâns preşedinţia cipriotă a UE să anuleze o reuniune consacrată aderării la Schengen, a declarat marţi o sursă diplomatică de la Bruxelles, a relatat AFP.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Interne de miercuri de la Bruxelle, dar trei ţări – Germania, Olanda şi Belgia – au anunţat că se opun acestei aderări din cauza situaţiei politice din România”, a explicat un diplomat.


loading...