MAE, reacție de ultimă oră la afirmațiile lui Vladimir Putin: „România nu are pretenții teritoriale în Ucraina”

Ministerul Afacerilor Externe reacționează la afirmațiile făcute de Vladimir Putin, care a reamintit că Ucraina a confiscat, de-a lungul istoriei, teritorii de la România, Ungaria și Polonia.

05 nov. 2022, 17:21
MAE, reacție de ultimă oră la afirmațiile lui Vladimir Putin: „România nu are pretenții teritoriale în Ucraina”

MAE a transmis că „respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina”.

„Războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

În acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional”, a transmis Ministerul român al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Vladimir Putin: „Ucraina a confiscat teritorii de la România, Ungaria și Polonia”

Într-un discurs susținut sâmbătă, cu ocazia Zilei Unității Naționale. președintele Rusiei, Vladimir Putin a reamintit faptul că Ucraina este un stat format din teritoriile altor țări, precum România, Polonia și Ungaria.

„Rusia a cedat Ucrainei și teritoriile sale istorice, dar în mod voluntar, pentru a crea un spațiu istoric cultural și umanitar unic și comun. Iar acele teritorii pe care le-am menționat mai sus au fost confiscate cu forța de la Ungaria, România și Polonia.

Acestea sunt situații complet diferite. Am renunțat de bunăvoie, pentru a fi împreună, la teritoriile istorice împreună cu populația – dar este adevărat că nimeni nu a întrebat populația, în timp ce acolo au fost anexate cu forța, ca urmare a războiului. Unii oameni, inclusiv cei din Ucraina, ar trebui să se gândească la asta (…)”, a declarat Vladimir Putin, citat de Interfax.

Citește și Pentru prima dată de la începutul războiului, peste jumătate dintre ruși vor pacea cu Ucraina. Sondajul care aruncă în aer planul lui Putin