MAE român, informaţii de călătorie în ţări din Europa

Ministerul de Externe a emis mai multe informaţii şi avertizări despre condiţiile de călătorie în câteva ţări din Europa, în situaţia în care România şi alte ţări din Europa se confruntă cu vremea nefavorabilă.

05 ian. 2017, 18:14
MAE român, informaţii de călătorie în ţări din Europa

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în

– Bosnia şi Herţegovina (BiH) că autorităţile competente din BiH au instituit cod portocaliu de temperaturi minime extreme (între -12 şi -23 de grade Celsius), vânt şi căderi masive de zăpadă. Deja stratul de zăpadă în anumite zone din BiH este de 20-30 cm.

Aceste fenomene pot cauza îngreunarea traficului auto şi feroviar. Se circulă dificil, în condiţii de iarnă, pe majoritatea drumurilor de pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei.

– În Bulgaria, autorităţile locale au emis o avertizare privind înrăutăţirea severă a condiţiilor meteorologice, ninsori abundente, vânt puternic şi temperaturi mult scăzute pentru intervalul 5-7 ianuarie 2017. O mare parte a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzile va fi pregătită, în mod preventiv, încă din această noapte, împotriva formării poleiului. Conform prognozei Institutului Bulgar de Meteorologie şi Hidrologie, ninsorile vor cădea pe întreg teritoriul Bulgariei, dar vor avea caracter intensiv în nord şi nord-estul Bulgariei, precum şi în zonele montane înalte din sudul ţării. Se aşteaptă ca stratul de zăpadă să depăşească 50 cm, cu o viteză a vântului de peste 20m/sec, fapt ce poate duce la formarea de troiene de zăpadă de peste 1m înălţime.

În contextul celor menționate, în perioada 5 ianuarie 2017, ora 09.00 – 7 ianuarie 2017, ora 09.00, va fi oprită circulaţia autovehiculelor cu greutate mai mare de 12 tone pe anumite segmente de drumuri naţionale, în încercarea de a se evita aglomerări şi blocări ale mijloacelor de transport în trafic şi de se asigura condiţii prielnice deblocării şi curăţării drumurilor naţionale. Se recomandă evitarea călătoriilor la sfârşitul acestei săptămâni, întrucât există pericolul formării de troiene de zăpadă şi polei.

– Pe teritoriul Poloniei că autorităţile locale au emis astăzi, o serie de alerte privind înrăutăţirea condiţiilor meteo, pe teritoriul Poloniei – vânt puternic, ninsori şi temperaturi extrem de scăzute,  căderi intense de zăpadă, furtuni de zăpadă, fenomene ca scăderea bruscă a temperaturii şi apariţia poleiului. Temperatura va scade brusc în toată ţara, local se pot înregistra temperaturi de minus 25 grade Celsius.

– Pe teritoriul Croației prognozele meteorologice indică o scădere puternică a temperaturilor însoţită de ninsori şi vânt puternic. Astfel, începând din data de 05 ianuarie 2017 regiunile Rijeka – Kvarner, centrul și sudul Dalmației se află sub avertizare meteorologică cod roșu de vânt și cod galben de temperaturi scăzute. De la aceeași dată regiunea capitalei Zagreb, partea de est a țării – Slavonia, regiunile Karlovac, Gospic și Knin aflate în centrul țării se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt puternic și cod galben de ninsoare și temperaturi scăzute. Prognozele meteorologice indică menținerea acestor condiții atmosferice până la începutul săptămânii viitoare.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte pagina de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

 


loading...
Partenerii noștri