MAE: Ultimul alpinist român blocat pe Everest a fost evacuat

Ultimul alpinist român rămas în tabăra de bază de pe versantul sudic al muntelui Everest a fost evacuat, joi, cu un elicopter, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

30 apr. 2015, 14:14
MAE: Ultimul alpinist român blocat pe Everest a fost evacuat

Alpinistul a ajuns în siguranţă într-o localitate din regiune şi se va alătura în curând colegului de expediţie care a coborât de pe munte în urmă cu două zile, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: A fentat moartea. Un alpinist băimărean ar fi trebuit să se afle pe Everest

„Conform informaţiilor centralizate la nivelul MAE, după producerea cutremurului din Nepal au fost identificaţi pe teritoriul acestui stat 36 de cetăţeni români, dintre care 4 au părăsit deja ţara. MAE monitorizează în continuare evoluţia situaţiei şi este pregătit să acorde asistenţă consulară în limitele atribuţiilor legale şi ale posibilităţilor de la faţa locului”, precizează ministerul.

Alpiniştii Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Găvan şi Teofil Vlad se aflau în Munţii Himalaya în timpul cutremurului de sâmbătă care a produs o uriaşă avalanşă. Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă a anunţat luni că cei 4 alpinişti sunt teferi şi în siguranţă.

„Justin Ionescu şi Zsolt Torok, cei doi alpinişti români care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleză, în acest sezon, sunt teferi şi urmează sş fie evacuaţi din Tabara 1, aflată la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se află în prezent.

Alex Găvan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte învecinat, se află de asemenea în siguranţă. Teofil Vlad, aflat de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet), este de asemenea în siguranţă, la 5.200 m altitudine (tabăra de bază tibetană). Zona nordică a fost mai puţin afectată de cutremur”, a precizat federaţia.

Citeşte şi AVALANSĂ ÎN EVEREST. Alpinistul Alex Găvan: „Tabăra de bază arată ca după o EXPLOZIE NUCLEARĂ. DEZOLANT”

Potrivit ultimului bilanţ anunţat joi de autorităţile nepaleze, aproape 5.500 de oameni au murit în urma cutremurului de 7,8 grade produs la 25 aprilie.

Ascensiunile pe Everest se vor putea relua săptămâna viitoare, după seismul care a declanşat o avalanşă ce a ucis 18 persoane pe cel mai înalt vârf din lume, a anunţat joi un oficial al Guvernului nepalez.