Mafia mormintelor vândute cu tot cu morți. Mii de euro pentru un loc de veci ce poate fi plătit și în rate

Deși legea spune că locurile de veci din cimitirele de pe domeniul public nu pot fi vândute, pe internet apar tot felul de oferte care mai de care mai diversificate. Piața prosperă, ce-i drept, însă tranzacțiile sunt făcute la limita legalității.

18 mart. 2024, 09:20
Mafia mormintelor vândute cu tot cu morți. Mii de euro pentru un loc de veci ce poate fi plătit și în rate
Mafia mormintelor vândute cu tot cu morți. Mii de euro pentru un loc de veci ce poate fi plătit și în rate

Mafia mormintelor este în floare, după cum recunosc și autoritățile. Somnul de veci se cumpără, mai nou, cu mii de euro, existând și posibilitate plății în rate. Asta deși, potrivit legii, locurile din cimitirele de pe domeniul public nu pot fi vândute.

Citește și: Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, anunță construirea unui cimitir al animalelor de companie: „După adoptarea bugetului pentru anul 2024, ne apucăm de treabă”

Mafia mormintelor vândute cu tot cu morți

În marile orașe din România, locurile de veci sunt tot mai greu de găsit, astfel că samsarii au găsit tot felul de variante ce le-ar putea aduce profit rapid, profitând de disperarea oamenilor. De exemplu, o femeie din Cluj-Napoca a găsit o cruce străină pe mormântul părinților.

„Am venit să aduc flori, și pe când am venit, pe mormânt era o cruce pe el. Când am aici părinții mei și nu pot să le pun o floare, nu pot să le pun o lumânare. E foarte dureros”, susține Veronica Niergheș.

Parohia Adormirea Maicii Domnului Cluj-Napoca, cea care administrează cimitirul, a transmis că a expirat contractul de concesionare și că familia nu a plătit taxa de salubritate de mai bine de 20 de ani. Așa că locul de veci a fost dat altcuiva. Astfel, unele locuri de veci sunt vândute cu tot cu oseminte, iar prețurile nu sunt deloc mici.

Perioada concesionării și taxe

Cluj-Napoca:

  • concesionare 20 ani
  • taxă 100 de lei pe an
  • 10 lei întreținere pe an

Iași:

  • concesionare 99 de ani
  • taxă totală 650 de lei
  • 45 lei taxă întreținere pe an

Brașov:

  • concesionare
  • 7 ani taxă totală 160 de lei
  • 15 ani taxă totală 320 de lei
  • 40 ani taxă totală 770 lei

Timișoara:

  • concesionare 10 ani
  • taxă totală 200 de lei

Pe internet, un loc de veci se vinde și cu 10.000 de euro, iar prețul crește în funcție de numărul de cripte din cavou. Online, sunt anunțuri cu locuri de veci de vânzare în toate orașele din țară chiar și în rate. Pentru cele din Cimitirul Central din Cluj-Napoca, prețul este ușor negociabil.

„Locurile de veci care aparțin de primărie nu se vând, ci doar se pot transcrie până la rudele de gradul al treilea”, susține Iulia Perșa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca, potrivit știrileprotv.ro.

În Iași, în cinci din cele șase cimitire administrate de municipalitate nu mai este niciun loc disponibil. Totuși, pe internet se găsesc oferte ce ajung și până la 6.500 de euro, însă avantgajele atrag, cum ar fi poziționarea centrală, pe aleea principală, aproape de poartă, în primele rânduri. Aceste practici sunt, însă, la limita legii.

„Este interzisă vânzarea locurilor de veci primite de la stat. În schimb, pot fi înstrăinate prin cesiunea dreptului de concesiune sau prin transmitere succesorală, legală sau testamentară. În mod normal, acesta nu poate fi înstrăinat ca o vânzare cu un anumit preț”, explică avocata Anca Maria Tamaș.

Citește și: Un bărbat din Iași s-a înarmat cu o lopată și a mers la cimitir să își dezgroape tatăl mort de doi ani! A visat că a fost îngropat de viu