Magazine închise duminica: Polonia şi Ungaria vor să introducă măsura pentru a economisi energie

Războiul din Uraina schimbă radical comportamentele. Magazinele ar putea fi închise duminica pentru a face economie de energie, măsură deja aplicată în multe ţări din Occident.

29 aug. 2022, 09:08
Magazine închise duminica: Polonia şi Ungaria vor să introducă măsura pentru a economisi energie

Polonia şi Ungaria închid magazinele în weekend pentru raţionalizarea energiei. „Duminica ar trebui petrecută cu familia. Este o zi pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru cum­părături în magazine”, a declarat Marlena Malag, ministrul polonez pentru familie şi politică socială. „Despre asta am vrea să discutăm cu retailerii”.

Interdicţia a fost introdusă în Polonia în 2018 de către guvernul condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), punând în practică o iniţiativă lansată de Sindicatul Soli­daritatea şi biserica catolică.

ZILE LIBERE 2023. Câte zile libere sunt de Revelion, de Paşte şi Crăciun. Vestea bună vine de la minivacanţe

Totuşi, restricţiile conţin o serie de excepţii pe care unele lanţuri de retail încearcă să le exploateze. La începutul anului, guvernul a închis o astfel de portiţă ce permitea magazi­nelor să rămână deschise dacă ofe­reau servicii poştale.

În Ungaria, Zoltan Karsai, preşe­dinte al Sindicatelor Angajaţilor Comerciali, a declarat că problema închiderii magazinelor duminica, o măsură deja introdusă în 2015-2016, merită renegociată în contextul actual al crizei energetice, relatează Daily News Hungary.

Potrivit acestuia, scumpirea acce­lerată a preţurilor electricităţii şi ga­ze­lor ar justifica în acest moment o astfel de măsură. Totuşi, deocam­dată, ţinta companiilor comerciale este de a se închide la amiază în a şaptea zi a săptămânii.

Sindicatul nu vrea ca problema închiderii parţiale a magazinelor în zile­le de duminică să devină una po­litică. Acesta a lansat un chestionar care a fost deja completat de mii de oameni. Angajaţii din domeniul comercial sunt întrebaţi dacă vor să se odihnească duminica.

În cazul în care o astfel de măsu­ră va câştiga susţinere semnificativă, aceasta ar putea intra în scurt timp în atenţia autorităţilor. În acest scena­riu, spune Karsai, noul sistem ar putea fi introdus încă din 1 ianuarie anul viitor.

Vouchere sociale de 250 de lei. Pensionarii au voie la şaorma, dar nu la marile supermarketuri. Amenzi uriaşe
Măsura de închidere a magazi­nelor duminica a fost iniţiată pentru prima dată în Ungaria în 2014. Astfel, centrele comerciale şi maga­zinele cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi nu aveau voie să des­chidă în zilele de duminică.

Măsura a fost în vigoare timp de un an, între 15 martie 2015 şi 23 aprilie 2016. Ultima întâlnire dintre reprezentanţii guvernului şi cei ai sindicatelor pe această problemă a avut loc în octombrie 2018, însă negocierile nu au avut niciun rezultat.