Magazinele care nu mai acceptă numerar: „Toți clienții ar trebui să citească asta”

Banii cash tind să devină istorie. De la tranzacţii mai mari la banalele cumpărături din supermarketuri, mult mai facilele plăţi electronice câştigă teren. În Europa, deja multe lanşuri nu mai acceptă plata în numerar.

03 feb. 2023, 17:30
Magazinele care nu mai acceptă numerar: „Toți clienții ar trebui să citească asta”

Magazinul refuză să accepte numerar – ce poți face

. Germania este renumită pentru atașamentul față de numerar, dar recent tot mai multe magazine refuză să accepte plăți în bancnote și monede. De exemplu, recent un renumit lanț de magazine de electronice , precum și restaurante populare au anunțat oficial că nu mai acceptă plăți în numerar. Potrivit rapoartelor presei, mai multe magazine plănuiesc să urmeze exemplul. Întreprinzătorii menționează costurile ridicate ale întreținerii caselor de marcat tradiționale drept principalul motiv pentru această decizie. Totuși, ce se întâmplă dacă clientul nu are un card de credit sau din alte motive nu poate efectua o plată prin sistemul electronic? Poate un magazin să refuze să vândă mărfuri? Iată ce spun regulile.

Primul lanţ de magazine nu mai acceptă numerar. Nici pâine nu mai poţi lua cu bani cash!

Chip.de

 a răspuns la întrebarea care îngrijorează mulți consumatori din Germania

  • În Germania, moneda legală este euro. Aceasta înseamnă că puteți insista asupra plăților în moneda respectivă. Comerciantul nu trebuie să accepte dolari, franci elvețieni sau alte valute.
  • Cu toate acestea, faptul că euro este mijloc legal de plată în Germania nu înseamnă că trebuie să accepte plata sub formă de monede sau bancnote. Pentru că și plățile cu cardul se fac în această monedă.
  • În Germania, așa-numitul libertatea contractului. Comerciantul poate decide singur dacă acceptă numai plăți cu cardul, doar plăți în numerar sau ambele. În practică, asta înseamnă că clientul nu poate face nimic atunci când magazinul acceptă doar plăți cu cardul sau prin aplicații mobile.

Cum să verificați dacă un magazin acceptă doar plăți cu cardul

Oricine stă la casă cu un coș de cumpărături plin este pe drept supărat dacă numerarul nu este acceptat la casă. Prin urmare, dacă aveți dubii, întrebați în avans ce metodă de plată este acceptată.

Retragerile de numerar la casele de marcat din magazine au luat avânt. Ce țări au adoptat mai nou acest serviciu

  • Deși majoritatea locurilor din Germania au încă case de marcat tradiționale, tot mai multe magazine, inclusiv lanțuri cunoscute, renunță la acceptarea numerarului.
  • Vânzătorul trebuie să informeze clientul ce tip de plată este acceptat în magazin înainte de încheierea contractului de cumpărare. De exemplu, prin semnalizare adecvată în zona de intrare sau la casă.
  • Dacă nu sunteți sigur dacă puteți plăti în numerar, nu ezitați să întrebați. Informații detaliate pe acest subiect pot fi furnizate de către angajații companiei. Desigur, acest lucru este valabil și dacă doriți să știți dacă puteți plăti cu cardul.

Mastercard: Nu putem renunța la numerar, dar îi putem limita utilizarea. Plățile electronice contribuie la albirea economiei

Numerarul are niște elemente și particularități care țin de suveranitatea, identitatea și politicile monetare ale fiecărui stat. Drept urmare, nu putem renunța complet la numerar, dar putem limita utilizarea lui. Aceasta este părerea lui Bogdan Pătru, Government Segment Lead, Mastercard România și Croația, care a explicat, într-un interviu wall-street.ro, care este relația românilor cu plățile digitale și cum funcționează Indicele Plăților Digitale.

Cu toate că nu putem subestima importanța cash-ului din viața românilor, Bogdan a menționat că numerarul este direct corelat cu nivelul economiei gri, atât la nivel local, cât și european, în timp ce plățile electronice contribuie la albirea economiei. Acestea pot fi urmărite ușor, sunt ținute în evidența și fiscalizate, ceea ce e un plus la nivelul societății.

„Consecința nivelului ridicat al economiei gri este faptul că Guvernul nu reușeste să colecteze taxele de care este nevoie pentru investiții în dezvoltare. Înregistrăm permanent deficite bugetare, iar Guvernul apelează la împrumuturi externe, ceea ce determină creșterea datoriei publice. Este nevoie, așadar, de modernizarea instrumentelor de colectare, precum și de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale”, a declarat reprezentantul Mastercard.

Doar jumătate dintre români își primesc veniturile pe card
Conform datelor Mastercard, la nivelul anului trecut, ponderea populației bancarizate era de 60%. Acest lucru înseamnă că 2 din 5 români nu au acces la produse și servicii financiare și, prin urmare, nu pot utiliza plățile digitale.

Întrebat care este motivul pentru care suntem încă în urmă la nivelul plăților digitale, reprezentantul Mastercard a menționat faptul că gradul de bancarizare este strâns legat de accesul la produsele și serviciile bancare, practic de infrastructura existentă, de nivelul de educație financiară și de pregătire digitală al românilor, dar și de afinitatea pentru cash la nivelul populației.