Primul lanţ de magazine nu mai acceptă numerar. Nici pâine nu mai poţi lua cu bani cash!

”Acceptăm numai plata cu cardul și cu aplicații de portofel digital", precizează un supermarket din Germania, iar situaţia s-ar putea extinde şi la alte magazine.

21 ian. 2023, 19:24
Primul lanţ de magazine nu mai acceptă numerar. Nici pâine nu mai poţi lua cu bani cash!

Fără bani numerar în supermarket! Celebrul lanț german de retail Gravis, un comerciant autorizat de  produse Apple, a anunțat printr-un anunț special că bancnotele și monedele nu mai sunt acceptate în niciunul dintre cele 40 de magazine ale sale din Germania. Puteți plăti achizițiile numai cu cardul de credit, cardul de debit sau aplicațiile mobile. Alți retaileri doresc să urmeze exemplul?

Ce soluţii au românii cu rate imense la bănci. Un oficial BNR şochează: „70% dintre cei care nu au plătit ratele puteau să le plătească, dar nu au vrut”
Se elimină plata în numerar – Gravis,  un comerciant autorizat de  produse Apple, nu mai acceptă plăți în numerar începând cu 16 ianuarie 2023 în cele 40 de magazine ale sale. Sunt acceptate doar plățile cu carduri de credit, carduri de debit și aplicații pentru portofel digital.

Thomas Bonrath, purtător de cuvânt al grupului Rewe , al cărui membru este și Penny, a explicat pentru Chip.de : „Deși numerarul scade în importanță , este încă a doua cea mai populară formă de plată. Pentru noi ca retaileri, versiunile „digitale” au și beneficii de servicii și asigurări. În cele din urmă, totuși, este important pentru noi să lăsăm la latitudinea clienților noștri să decidă cum doresc să plătească. Prin urmare, vom continua să oferim cât mai multe metode de plată posibil în viitor – inclusiv plăți în numerar”, a asigurat el.

De asemenea, Netto, Kaufland și Edeka au declarat că vor continua să accepte numerar. Aldi Nord spune că a existat o creștere a plăților fără numerar, mai ales după pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, retailerul a asigurat că va continua să accepte numerar în viitor. Drogheriile Aldi Süd și dm nu au comentat acest lucru .

Marile magazine de electronice unde numerarul joacă un rol mai mic au emis și ele declarații. O purtătoare de cuvânt a MediaMarkt-Saturn a declarat: „Vrem să oferim clienților noștri cea mai bună experiență de plată posibilă. Plata în numerar este o metodă de plată simplă și flexibilă, care continuă să fie populară în magazinele noastre fizice.”

În Germania, puteți retrage numerar gratuit de la supermarket
Benedict Kober, purtătorul de cuvânt al consiliului de administrație al Euronics Germania , a declarat că toate locațiile Euronics au fost sfătuite să „ofere o gamă largă de opțiuni de plată” – inclusiv numerar. Cu toate acestea, toți membrii grupului sunt liberi să își implementeze propriile modele de plată. Același lucru este valabil și pentru lanțurile de magazine Expert. Fiecare departament poate decide propriile metode de plată. Deoarece mulți clienți încă prețuiesc numerarul, nu se renunță la plățile în numerar. Asta înseamnă că numerarul nu va dispărea din magazinele Euronics și Expert. Cu toate acestea, este posibil ca unii să se răzgândească în viitor, scrie Chip.de

Se schimbă banii în toată Europa, vor circula în paralel o perioadă. Reacţia guvernatorului Mugur Isărescu

Se schimbă banii fizici peste tot, mondea digitală prinde tot mai multv teren. În general, trecerea la o monedă complet digitală poate avea avantaje, cum ar fi reducerea costurilor asociate cu imprimarea şi transportul de bani fizici, dar poate avea şi dezavantaje, cum ar fi problemele de securitate şi exclusiunea financiară pentru cei care nu au acces la tehnologia necesară.

Dar mai ales există o teamă de supraveghere, de sancțiuni și de imaginea de „cetățean transparent” ale cărui tranzacții financiare pot fi vizualizate de băncile centrale și, în cel mai rău caz, blocate.

Când se schimbă banii în România. Lovitură grea pentru toţi românii dată de Comisia Europeană
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a pronunțat cu privire introducerea monedei digitale în România, precizând că viața oamenilor nu trebuie să fie afectată.

„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society.

Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: Nu mai e! Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar.

Ăstea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote.

Moneda digitală în Germania, în paralel cu numerarul

Referindu-se la introducerea monedei digitale, ministrul german de Finanțe Christian Lindner a precizat că o astfel de mișcare ar putea „ușura viața de zi cu zi și ar fi un motor de creștere pentru economie”. Lindner spune că atât numerarul, cât și euro digital pot funcționa în paralel. Lindner a precizat că euro digital va fi acceptat pe scară largă ca „supliment sau înlocuitor echivalent pentru bancnote și monede” dacă e protejată confidențialitatea.

Se schimbă banii la 1 ianuarie 2023. Banca Naţională a luat decizia înlocuirii bancnotelor
„Datele personale și ale tranzacțiilor din tranzacțiile de zi cu zi nu trebuie stocate”, a mai subliniat oficialul german. Cu toate acestea, politicianul a spus că „numerarul digital” nu va duce la eliminarea numerarului. „Dimpotrivă, lucrăm pentru a ne asigura că euro digital planificat are aceleași proprietăți în ceea ce privește confidențialitatea ca euro tipărit și bătut.”, a mai precizat ministru.

Există temeri că banii digitali pot fi „condiționați”, iar cheltuirea lor poate fi controlată de Banca centrală care îi emite. Introducerea unui euro digital ar trebui finalizată în următorii patru ani, o fază de investigare urmând să dureze până în 2023. „Vom avea un euro digital”, a declarat președintele BCE Christine Lagarde încă din 2021.