Retragerile de numerar la casele de marcat din magazine au luat avânt. Ce țări au adoptat mai nou acest serviciu

Servicul de retragere numerar a fost recent lansat în Ucraina, PrivatBank, cea mai mare bancă ucraineană, asigurând că acesta funcționează bine în Polonia, Cehia și Germania.

24 ian. 2023, 20:50
Retragerile de numerar la casele de marcat din magazine au luat avânt. Ce țări au adoptat mai nou acest serviciu
Retragerea de numerar se va putea face direct de la casele de marcat

În SUA și Marea Britanie este ceva obișnuit ca un client să retragă numerar de la casă atunci când plătește cumpărături cu cardul de credit. În Europa de Est este un serviciu nou, dar a luat avânt în Ucraina în timpul războiului, cu ajutorul PrivatBank.

În Ungaria, trei mari lanțuri de supermarketuri iau în calcul introducerea operațiunilor de cashback, precum retragerile de numerar de la casă când sunt plătite cumpărăturile. Astfel de servicii au revenit după ce guvernul maghiar a schimbat în luna decembrie regulile cu privire la retragerile de numerar fără comisioane.

Citește și: Primul lanţ de magazine nu mai acceptă numerar. Nici pâine nu mai poţi lua cu bani cash!

Până acum, maghiarii puteau scoate de la bancomate gratuit în două tranșe lunare până la 150.000 de forinți. De acum, clienții magazinelor pot retrage prin cashback, gratuit, până la 40.000 de forinți pe lună în două tranșe.

În Ungaria, sistemul a funcționar doar în supermarketurilr Penny, prin intermediul celei mai mari bănci locale, OTP. Lanțul asigură astfel de servicii din 2017, iar implementarea proiectului a durat doi ani.

Citește și: În Germania, puteți retrage numerar gratuit de la supermarket

În Ucraina, la câteva săptămâni după invazia rusă, PrivatBank a lansat un program de retragere de numerar de pe cardurile bancare odată cu plata cumpărăturilor. La această campanie s-au alăturat rapid supermarketuri precum Varus, Fora, Sym23, Silpo și peste 200.000 de retaileri mici.

PrivatBank asigura la introducerea servicului că acesta a funcționat bine în Polonia, Cehia și Germania. În Polonia acest tip de serviciu se numește retrageri la magazin. În 2022, limita de retragere era de 300 de zloți pentru carduri Visa și de 500 de zloți pentru cele Mastercard, potrivit zf.ro.