Magazinele sunt închise duminica. De ce a fost impusă regula care afectează un milion de români

Marile magazine sunt închise duminica în Germania. Supermarketurile ar putea fi închise duminica şi ar funcţiona doar câteva ore sâmbata, potrivit unui proiect de lege depus şi în Parlamentul din România.

16 sept. 2023, 12:50
Magazinele sunt închise duminica. De ce a fost impusă regula care afectează un milion de români
Toate marile magazine vor fi închise duminică. Românii vor fi obligaţi să apeleze pentru cumpărături la benzinării

Românii obișnuiți să colinde supermarketurile în weekend, mai ales duminica, este bine să știe că într-una dintre țările europene nu vor putea face acest lucru duminica. Și nici în timpul săptămânii după o anumită oră.

Prima lege legată de orarul magazinelor a fost adoptată în 1900. În 1919 era deja ilegal ca magazinele să fie deschise duminica. În timpul săptămânii, orarul era între orele 07.00 – 19.00.

De ce nu se deschid magazinele duminica în Germania
Germania este recunoscută ca având una dintre cele mai dure legislații din Europa referitoare la orarul magazinelor. Nu numai că acestea sunt închise duminica, dar și în timpul săptămânii se închid mai repede decât în alte țări.

Supermarket-urile și marile magazine, ÎNCHISE duminica. Românii vor putea face cumpărături la benzinării şi chioşcurile scăpate de demolare
Motivele pentru care a fost adoptată legea privind orarul magazinelor nu au fost legate numai de religie, ziua a șaptea fiind cea de odihnă și de rugăciune, ci și de faptul că muncitorii începuseră să aibă drepturi. Astfel, se garanta faptul că duminica era o zi în care nu se muncea deloc.

Pentru o lungă perioadă de timp magazinele funcționau după o lege din 1956. Acestea puteau fi deschise doar până la șase și jumătate seara în timpul săptămânii și până la două după-amiaza sâmbăta.

Această lege, care a rămas în vigoare 40 de ani,  a interzis de asemenea ca magazinele să funcționeze duminica, fiind astfel cea mai restrictivă din Europa.

În același timp, în Republica Democrată Germană, condusă de comuniști, orarul magazinelor era mai flexibil. În ciuda faptului că oferta de produse era limitată, est-germanii puteau face cumpărături până la ore mai târzii. Odată cu reunificarea Germaniei, ei și-au pierdut această libertate.

Abia în 1996, Bundestag-ul a adoptat o lege prin care se permitea magazinelor să fie deschise până la ora opt seara în timpul săptămânii și până la patru după-amiaza sâmbăta, dar numai în luna dinaintea Crăciunului. Șapte ani mai târziu, s-a permis ca în zelele de sâmbătă orarul să fie până la opt seara.

Magazinele de cartier încep să-și prelungească programul duminica

O mare schimbare a fost făcută în 2006 când guvernul federal nu mai avea voie să decidă asupra acestei chestiuni, legislația în domeniu căzând pe umerii landurilor. Imediat, Berlinul a adoptat o lege care a permis mai multă libertate clienților, exemplu urmat rapid de alte landuri.

Cu toate acestea, și acum magazinele continuă să fie închise duminica. Există totuși câteva derogări. Odată la câteva luni se permite magazinelor să aibă un orar special duminica, mai ales dacă în timpul săptămânii a existat vreo sărbătoare legală.

Încet, încet, lucrurile încep oricum să se modifice, pentru că în ultimii ani au apărut magazinele mici de cartier cunoscute ca Spätkaufstellen’ or ‘Spätis care sunt deschise duminica sau până târziu în noapte în timpul săptămânii.

Cu toate că, în urma modificării lente a legislației, multe supermarketuri având orarul de funcționare până la 11 sau 12 noaptea, nemții nu par să se înghesuie să facă cumpărături târziu în noapte. Deși li se permite magazinelor să aibă deschis sâmbăta până la miezul nopții, multe dintre acestea se închid la trei după-amiaza.

Într-un studiu făcut public de Spiegel Online în iunie, 61% dintre cei chestionați au fost de părere că proprietarii magazinelor ar trebui să decidă dacă deschid duminica sau nu. Conform aceleași surse, reprezentanții unor lanțuri de magazine sunt mulțumiți cu actuala legislație. Au spus că nu vor avea vânzări mai mari dacă deschid și duminica, scrfie ziarulromanesc.de.

Potrivit Oficiul german de statistică, numărul cetățenilor români care au emigrat în Germania a văzut o adevărată explozie începând cu anii 2010-2011 ajungând de la circa 105.000 în 2009 până la aprope 850.000 la sfârșitul anului 2021.

În 2022 881.905  cetățeni au trăit în Germania. 502.150 bărbați și 379.755 femei. Neoficial însă, numărul românilor care trăiesc în această țară ar fi de aproximatuv 1.000.000.

Marile magazine ar putea fi închise duminica şi ar funcţiona doar câteva ore sâmbata, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Mai mult, propunerea legislativă prevede ca hipermarketurile să fie mutate în afara oraşelor, după modelul ţărilor occidentale.

Un proiect de lege inițiat de doi parlamentari PNL urmărește limitarea accesului românilor în marile magazine. Propunerea legislativă presupune ca supermarketurile să fie închise în zilele de duminică și chiar relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri în afara orașelor. Reprezentanții marilor magazine au explicat că acest proiect legislativ ar putea duce la multe concedieri, dar și la pierderi semnificative în bugetul de stat.

Doar pieţele şi magazinele mici ar urma să fie deschise în weekend. Initiativa propune un program de funcționare săptămânal pentru supermarketuri, în care de luni până vineri, inclusiv, programul să fie între orele 8 și 22, sâmbăta între orele 8 și 14, iar duminica ar trebui să fie închise. „Este o prostie, fiindcă românul lucrează în timpul săptămânii. Oamenii încă lucrează în România, iar sâmbăta şi duminica este cumva o ocazie, iar mutarea supermarketurilor în afara oraşului, la fel, mi se pare o prostie”, spune un bărbat.

De ce se închid magazinele duminica. Singurele cumpărături se pot face în benzinării

Propunerea legislativă are drept scop modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Cei doi parlamentari PNL au propus o definiție clară a supermarketului, care este descris drept „o unitate de vânzare cu autoservire ce oferă o gamă extinsă de produse alimentare și nealimentare și care are o suprafață minimă de 800 mp”. Aceasta este doar una dintre prevederile incluse în proiectul de lege.

O altă propunere a parlamentarilor liberali se referă la programul de funcționare săptămînal al marilor magazine. În proiectul de lege se precizează că acestea ar trebui să fie deschise de luni până vineri între orele 8 și 22, iar sâmbăta între orele 8 și 14. Supermarketurile ar urma să fie închise în zilele de duminică. De asemenea, un alt aspect important din propunerea legislativă este că marile magazine ar trebui să se afle în afara orașelor, la o distanță de minim cinci kilometri față de marginea acestora.

Mai mult decât atât, proiectul de lege aduce și o nouă obligație pentru marile magazine din România. „Supermarketurile sunt obligate sa pună la dispoziția producătorilor români zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import și să asigure spații speciale producătorilor români pentru contractarea produselor românești, sub forma unor birouri specializate”, se precizează în propunerea legislativă a celor doi parlamentari PNL. În acest moment, aproape toate magazinele mari din țară au următorul program de funcționare:

Luni – sâmbătă între orele 7:00 – 21:00/22:00,
Duminică între orele 08:00 – 19:00/20:00.

„Haideţi să vedem întâi cum stau lucrurile. A fost aşa o chestie. Nici nu ştim cine a preluat-o, de ce”, a declarat George Bădescu, preşedinte asociaţie retaileri. Ideea a fost preluată din Vest. Germania şi Austria sunt două dintre ţările europene în care marile magazine au lacătul pe uşă duminica. Măsura ar putea fi aplicată în curând şi în Italia. „Primul efect va fi unul de confuzie, atât la nivelul consumatorilor, cât şi la nivelul bussines-urilor lor care sunt construite pe acest model. Un alt impact va fi la nivelul magazinelor mici. Cumva ajută producătorii mici, producătorii locali, magazinele mici. Este o expresie a unui tip de naţionalist economic”, a declarat Dan Petre, sociolog.

Toate marile magazine vor fi închise duminică. Românii vor fi obligaţi să apeleze pentru cumpărături la benzinării

Mai multe iniţiative similare au fost respinse în ultimii ani de Parlament. „Când am lucrat la acest proiect legislativ, mă gândeam foarte mult la acele magazine mici în sistem românesc pe care să le promovăm. Noi ne dorim accesul nediscriminatoriu al tuturor producătorilor români în reţelele comerciale”, a declarat Daniel Gheorghe Rusu, deputat. Cifra de afaceri a marilor reţele de magazine a crescut anul trecut cu peste 16%, până la 100 de miliarde de lei.

În mai multe ţări europene magazinele sunt închise duminică

În cele mai multe ţări vest-europene restricţiile sunt severe în ceea ce priveşte programul de funcţionare al magazinelor în zilele de duminică. În Franţa, de exemplu, a generat o amplă nemulţumire proiectul de lege privind relaxarea reglementării privind programul de duminică al magazinelor. În Elveţia, cantoanele pot aproba anual cel mult patru duminici în care magazinele au program de funcţionare, dar chiar şi în aceste zile magazinele sunt deschise numai în marile gări, aeroporturi şi staţii de benzine. În Olanda, magazinele pot fi deschise duminică după-amiază, până la ora 20:00, de 12 ori pe an, cu excepţia acelor zone ale oraşelor care sunt vizitate de turişti, unde magazinele au program normal şi în celelalte zile de duminică.

În câteva oraşe mai mari din Franţa este permisă deschiderea magazinelor şi duminică, dar angajaţii nu pot fi constrânşi să meargă la lucru. În Italia, decizia privind programul de funcţionare a magazinelor în zilele de duminică aparţine fiecărei regiuni. În Spania, magazinele au voie să fie deschise duminica de 12 ori pe an, cu excepţia magazinelor mici, care pot funcţiona în fiecare duminică dimineaţă. În Austria, magazinele sunt închise începând de sâmbătă de la ora 18:00 şi până luni la ora 6:00 dimineaţa. În acest sens restricţiile sunt severe şi în sudul Germaniei, unde decizia aparţine landurilor. Astfel, în landul Brandenburg magazinele sunt deschise duminica de şase ori pe an, iar în landul Renania de Nord-Westfalia magazinle pot avea program de funcţionare de 11 ori pe an, în ultima zi a săptămânii. În Bavaria, magazinele sunt deschise de luni până sâmbătă, până la ora 20:00, iar duminică sunt închise. În Slovacia, Parlamentul a respins propunerea privind închiderea magazinelor în zilele de duminică şi de sărbători.