Radu Magdin, analist: Miza propagandei ruseşti nu este să transforme Rusia într-un actor bun, ci să otrăvească parteneriatele României

Miza propagandei rusești în România "nu este atât să transforme Rusia într-un actor bun și într-un partener de încredere, cât mai degrabă să otrăvească parteneriatele-cheie ale României", a declarat, marți, analistul Radu Magdin.
Filip Stan
01 aug. 2017, 13:50
Radu Magdin, analist: Miza propagandei ruseşti nu este să transforme Rusia într-un actor bun, ci să otrăvească parteneriatele României

Membru al NATO Emerging Leaders Working Group, Magdin a vorbit, la evenimentul „Defence and Dialogue in Eastern Europe”, alături de Andreas Umland, de la Institute for Euro-Atlantic Cooperation din Kiev și de Iulia-Sabina Joja (Global Focus, România), în cadrul panel-ului „Countering Russian Disinformation (Contracararea dezinformării ruse — n.r.)”.

„Miza propagandei rusești sau a dezinformării rusești pe România nu este atât să transforme Rusia într-un actor bun și într-un partener de încredere (…) cât mai degrabă să otrăvească parteneriatele-cheie ale României, parteneriatul cu Statele Unite și să discrediteze două branduri — Uniunea Europeană și NATO”, a declarat Radu Magdin, conform Agerpres

El a apreciat că, în ceea ce privește propaganda și dezinformarea, „România nu este suficient de pregătită”. „Suntem în momentul de față la etapa de monitorizare cu gândirea la dotare cu instrumente care să combată respectiva dezinformare”, a spus el. Totuși, în România, a adăugat el, „este foarte greu să impui o idee de favorabilitate față de relația cu Rusia”. „Rusia nu are cum, în media și social media românești, să fie ‘băiatul bun’ sau ‘fata bună'”, a afirmat analistul.

Radu Magdin este de părere că un instrument foarte important în combaterea propagandei este o anume „alfabetizare media” a cetățenilor.

„În esență, principalul lucru pe care poți să îl faci în combaterea dezinformării sau a propagandei nu este doar să spui periodic ‘Stop fake!’, ‘Stop fals!’, să arăți cu degetul că ceva nu este în regulă, ci să înveți lumea să aibă un gust în materie de media, să clasifice media într-un anumit fel”, a adăugat el.

De asemenea, a evidențiat Magdin, „trebuie să existe și social media literacy — felul în care poți identifica un cont fals sau efectiv propagandistic în zona de Twitter sau în zona de Facebook”.

„Părerea mea este că în momentul de față suntem în diferite stadii în Europa, la nivelul statelor membre. Fie că vorbim de state membre UE sau NATO, sunt state care conștientizează că ‘avem o problemă’ și fac ceva, sunt state care doar conștientizează că au o problemă și sunt state care nici măcar nu conștientizează că au o problemă”, a detaliat analistul.

El a spus că din prima categorie fac parte statele în care au avut loc alegeri și a dat exemplu Franța. „În context de alegeri se vede momentul cheie în care intervine propaganda sau demersul de dezinformare și miza — anume scăderea încrederii, scăderea încrederii în autorități (…) crearea de idee a conspirației și, foarte important, relativizarea adevărului, faptul că ‘toată lumea minte'”, a punctat el.

Magdin a mărturisit că își dorește ca instrumentul de combatere a dezinformării să fie creșterea standardelor în consumul de informație.

„Dacă noi nu facem decât să intrăm într-un regim de reacție față de zona de propagandă și de dezinformare, deja am pierdut respectivul pariu. Interesul nostru este să ne ridicăm standardele în societate până la un nivel la care oamenii să spună ‘OK, recunosc, este ceva în neregulă cu această știre, clar, se încearcă un joc cu noi, se încearcă o manipulare'”, a punctat analistul.

Evenimentul „Defence and Dialogue in Eastern Europe”, organizat la București în perioada 31 iulie — 5 august de EAD Society, aduce în discuție provocările de securitate actuale la adresa României și a țărilor membre NATO.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
Playtech.ro
Cea mai ieftină staţiune de pe litoral. Plăteşti la jumătate de preţ faţă de Mamaia sau Olimp
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Cele mai fericite orașe din lume. Oricine ar vrea să trăiască aici
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ce funcţie va avea Călin Georgescu. Decizia luată de George Simion: Până la finalul verii...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Primul sondaj pentru Turul 2. Nicușor Dan recurerează spectaculos
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică