Maghiarii protestează împotriva politicilor anti-europene ale premierului Viktor Orban

"Angela Merkel, salvează Ungaria!", asta au scandat în faţa Parlamentului de la Budapesta mii de maghiari care se opun politicilor anti-europene ale premierului Viktor Orban, potrivit România TV. Luni, cancelarul german Angela Merkel se va opri pentru câteva ore la Budapesta, pentru a discuta cu şeful Executivului maghiar.

02 feb. 2015, 10:59
Maghiarii protestează împotriva politicilor anti-europene ale premierului Viktor Orban

Înarmaţi cu pancarte şi lozinci, mii de maghiari au scandat „Angela, eliberează-ne de diavol!” sau „Angela yes, Putin niet„. Asta, ca să demonstreze dorinţa maghiarilor pentru o Ungarie europeană. De altfel, au fost fluturate sute de steaguri europene, iar la final s-a intonat „Oda Bucuriei”, imnul Uniunii Europene. Protestatarii au criticat politicile economice ale lui Viktor Orban şi îndepărtarea Ungariei de Uniunea Europeană.

Manifestaţia vine după ce, în ultima perioadă, guvernul maghiar, extrem de criticat de Bruxelles pentru deciziile sale, pare să fi virat spre Rusia. De altfel, o întâlnire la nivel înalt între premierul Viktor Orban şi preşedintele Vladimir Putin urmează să aibă loc la jumătatea acestei luni.

Între timp, luni, la Budapesta soseşte cancelarul german Angela Merkel, în prima sa vizită în Ungaria de când Viktor Orban a preluat puterea, în 2010. Ordinea de zi a discuţiilor între cei doi lideri nu a fost dezvăluită. Pentru Ungaria, relaţia cu Germania e importantă, capitalul german fiind vital pentru ţara vecină.

CITEŞTE ŞI: Angela Merkel spune „Nein” Greciei. Este exclusă o reducere a datoriei acestei ţări