Parlamentul a decis: Magistraţii CORUPŢI rămân FĂRĂ pensiile speciale

Senatorii au adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede că magistraţii condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie nu mai beneficiază de pensii speciale. Senatul este forul decizional.

RomaniaTV.net
18 iun. 2014, 09:48
Parlamentul a decis: Magistraţii CORUPŢI rămân FĂRĂ pensiile speciale

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 98 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie.

Potrivit proiectului, un magistrat care se pensionează primeşte o pensie echivalentă cu 80% din media veniturilor realizate în ultimul an de activitate.

Prin proiectul iniţiat de Guvern, acest lucru nu va mai fi posibil în cazul magistraţilor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie. În schimb, respectivii magistraţi vor primi o pensie conform regulilor din sistemul public de pensii, conform principiului contributivităţii.

De asemenea, începerea urmăririi penale împotriva unui magistrat care a depus cerere pentru acordarea pensiei de serviciu atrage automat suspendarea soluţionării acestei cereri până când o instanţă se va pronunţa definitiv asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei respectivului magistrat.

În cazul în care magistratul este deja pensionat, dar este urmărit penal pentru o infracţiune pe care ar fi comis-o în timpul activităţii, este suspendată plata pensiei de serviciu. În cazul scoaterii de sub urmărirea penală sau a achitării, plata pensiei de serviciu se reia, plătindu-i-se şi pensiile suspendate anterior.

Magistraţii CORUPŢI ar putea să nu mai beneficieze de PENSIE de serviciu

În cazul în care magistratul este condamnat definitiv pentru comiterea intenţionată a unei infracţiuni care nu este legată de acte de corupţie, plata pensiei de serviciu este condiţionată de o decizie a CSM prin care această instituţie se pronunţă dacă acea infracţiune a adus sau nu atingere prestigiului profesiei.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, prevederile ei se aplică şi magistraţilor deja condamnaţi pentru corupţie, însă pentru a preveni neconstituţionalitatea generată de retroactivitatea aplicării sale, plata pensiilor de serviciu încetează doar de la promulgarea legii.

Pensia de serviciu reprezintă un beneficu acordat de legiuitor unor categorii de personal care reprezintă un interes deosebit pentru societate, ca o recunoaştere a activităţii lor meritorii desfăşurate pentru o lungă perioadă de timp, ca o recompensă a riscurilor şi sacrificiilor pe care le-a presupus exercitarea cu probitate a funcţiei. Orice abatere de la exercitarea cu bună credinţă a funcţiei trebuie sancţionată, iar nu recompensată prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu„, se arată în expunerea de motive a legii.

Pensiile speciale pentru aviatori şi diplomaţi, REÎNTREGITE