MAI are cel mai mare deficit de personal de după Revoluție. Tinerii nu mai doresc să fie polițiști, jandarmi sau pompieri

MAI are cel mai mare deficit de personal de după Revoluția din 1989, iar tot mai puțini tineri sunt atrași de meseriile de polițist, jandarm sau pompier. Nicolae Berechet, fost șef al Poliției Române, dă vina pe conducerea dezastruoasă a ministerului și a instituțiilor de forță.
Filip Stan
20 feb. 2025, 16:15
MAI are cel mai mare deficit de personal de după Revoluție. Tinerii nu mai doresc să fie polițiști, jandarmi sau pompieri
MAI are cel mai mare deficit de personal de după Revoluție. Tinerii nu mai doresc să fie polițiști, jandarmi sau pompieri

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se confruntă cu cel mai mare deficit de personal de după Revoluția din 1989, fapt datorat numărului mare de pensionări din ultimii doi ani, dar și atractivității tot mai mici pe care o prezintă meseria de polițist, jandarm sau pompier pentru tineri.

MAI are deficit de personal. Tinerii nu mai vor să fie polițiști, jandarmi sau pompieri

Ministerul Afacerilor Interne are nevoie de 37.000 de angajați în toate structurile sale, anunțând că deficitul procentual este unul de 22,50%. Mai mult, arată că, numai în ultimii doi ani, peste 15.000 de angajați din subordinea ministerului fie au încetat raporturile de serviciu, fie au trecut în rezervă sau retragere.

„Numărul de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne cărora le-au încetat raporturile de serviciu, precum și numărul de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne trecuți în rezervă sau direct în retragere, este de aproximativ 10.000 în anul 2023 și aproximativ 5.700 în anul 2024.

Citește și : VIDEO Pensionarii din România se bucură. Marcel Ciolacu anunță cea mai așteptată măsură din 2025

De asemenea, luna cu cele mai multe pensionări în anul 2023 a fost luna decembrie, în timp ce în anul 2024, în luna iunie au avut loc cele mai multe pensionări. Cu privire la deficitul de personal înregistrat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, acesta este de aproximativ 37.000 de persoane, respectiv 22,50%”, au declarat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, pentru Adevărul.

Pe lângă deficitul de personal, Ministerul Afacerilor Interne se confruntă și cu o lipsă de motivație a angajaților care s-au pregătit pentru acest fel de activitate, iar potrivit fostului secretar de stat pentru logistică în MAI, Nicolae Berechet, angajații sunt determinați să plece și din cauza modului de organizare și conducere al instituției.

Nicolae Berechet a fost șef al Poliției Române în perioada 1997-2001, secretar de stat pentru logistică în Ministerul Administrației și Internelor (ianuarie 2001 – aprilie 2005), iar în perioada 2005-2008 a fost secretar general al Ministerului Administrației și Internelor.

„Este un deficit mare numeric, eu aș mai adăuga la asta și un deficit de capacitate funcțională, adică pofta de a face profesia asta parcă e un pic mai scăzută la generațiile mai tinere și atunci sunt două lucruri ce vin și scad din potențialul de acțiune al poliției în general.

Dar punctual în ce privește deficitul numeric de cadre, instabilitatea se datorează în principal modului în care este organizată și condusă instituția. Și aparent nu pare să n-aibă nicio legătură cu cine o conduce și de ce pleacă oamenii. Pentru că atâta timp cât nu le creezi, nu le dai posibilitatea sau nu-i obligi să se integreze în structura pentru care au fost pregătiți, dar să-i și stabilizezi prin mijloace materiale care se însemne indemnizația, salariu și celelalte, oamenii nu vor sta numai de dragul profesiei de a fi polițist.

Aduceți-vă aminte că în urmă cu mai mulți ani aglomerația la admiterea în școlile Ministerului de Interne era extrem de mare. Lucrul ăsta a scăzut acum”, este de părere chestorul Nicolae Berechet.

Nicolae Berechet dă vina pe ignoranța conducerii

Fostul șef al Poliției Române arată că au scăzut condițiile care îi motivau înainte pe tineri să se îndrepte spre această meserie, care era portretizată drept una stabilă și apreciată și susține că îi înțelege pe aceștia.

„N-am văzut să se acționeze pentru ca polițistul să fie bine implementat în societate, să se facă cunoscut și în felul ăsta, dacă este în stare, să se facă și respectat, astfel încât necesitatea de a vrea poliție să fie una obiectivă și dorită de cetățenii care vor mai multă ordine, mai multă liniște.

Citește și : Comoara uriașă descoperită de un român la două ore de București. Ireal ce a găsit cu detectorul de metale

Sigur, nu în ultimul rând, o problemă este reprezentată și de nivelul și capacitatea de instruire și de pregătire a polițiștilor. Oamenii se uită cu un pic de rezervă și fără prea multă apreciere atunci când văd un polițist că e lovit, că apelează la căi necinstite de a-și mări veniturile, că intră în legătură cu oameni care sunt evident certați cu legea și așa mai departe.

Toate aceste probleme și deficitul de personal fac ca MAI să fie o instituție într-un tangaj ce nu face bine nimănui, nici instituției în sine și mai ales nu face bine societății”, a declarat chestorul Nicolae Berechet.

Pe de altă parte, mai arată Berechet, Ministerul Afacerilor Interne nu ține pasul cu noile tehnologii și oferă tinerilor o pregătire precară, care nu este adaptată noilor frici de la nivelul societății. Fostul secretar general al Ministerului Afacerilor Interne arată că România nu ține pasul cu pregătirea temeinică oferită de alte state polițiștilor lor, ceea ce îi face pe polițiștii români mai reticenți.

„Plecând de la felul cum se discută cu un cetățean, de la felul în care se legitimează un cetățean, de la promptitudinea cu care trebuie să răspunzi unui cetățean, toate astea țin de pregătire și atâta timp cât ele sunt mai precare de la o etapă la alta, de la o zi la alta, crederea în instituția poliției nu poate să crească de la sine și nici pentru faptul că sunt polițiștii mai frumoși și mai doriți de cineva, ci pentru faptul că își fac mai mult, mai bine sau mai rău datoria.

Deci, categoric, în ciclurile de pregătire și în conținutul tematicii de pregătire trebuie să intervină forme de pregătire a polițiștilor pentru starea actuală de temere socială ce există în societate, și de risc social, și de pericole care persistă. Polițistul trebuie să știe să răspundă acestora. Este anacronic să fii mulțumit că vezi că un polițist învață să meargă pe bicicletă în condițiile în care dronele și alte mijloace de comunicare și de deplasare sunt ultra sofisticate.

Mă uit cu toată atenția la scene pe care le văd la televiziuni cu activitățile polițiștilor în alte state. Și nu văd același nivel ca la noi. La foarte multe din lucrurile pe care ei le etalează față de polițiștii noștri care au un pic de reticență, un pic de rămânere în urmă, un pic de delăsare, un pic de nepregătire, aș spune eu, pentru a-și face o meserie pe care dacă ai îmbrățișat-o trebuie să mergi cu ea și să fii atât de conștient și atât de dârz în a te pregăti încât să fii în stare să o faci”, concluzionează chestorul Nicolae Berechet.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Senatorul POT acuzat că a mințit în CV a ajuns în faţa instanţei! Ce datorii neachitate are parlamentarul demisionar ce a ajuns la PSD
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Playtech.ro
România se topește la 40 de grade! Cod portocaliu de caniculă în aproape toată țara
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Ajutor pentru facturi. Când vin cardurile de energie și cine le primește
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Diogo Jota! Acum s-a aflat care a fost, de fapt, cauza accidentului
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Doamna Borsec cară peste 150.000 de sticle cu apă minerală și nici nu le simte. Sofia Crețu-Hu poartă accesorii și bijuterii de peste o sută de mii. De euro!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc