Mai mult de jumătate dintre români se tem de cutremur sau incendii, dar doar 20% au asigurare obligatorie

Jumătate dintre români spun că incendiul și cutremurul sunt principalele riscuri de care se tem atunci când vine vorba despre locuințele lor. Așa reiese dintr-un studiu realizat la solicitarea Uniunii Societăților de Asigurare și Reasigurare.

03 nov. 2023, 19:11
Mai mult de jumătate dintre români se tem de cutremur sau incendii, dar doar 20% au asigurare obligatorie

Românii continuă să fie speriați de producerea unui cutremur, cu precădere cei cu vârste de peste 50 de ani. Totodată, ei se tem și de izbucnirea unui incendiu, mai ales tinerii din zona de sud a ţării.

Topul riscurilor este completat de furtuni și vijelii, explozii, inundații naturale, furtuni și alunecări de teren.

Este foarte important de reținut faptul că pentru toate aceste riscuri care îi preocupă pe români, atunci când se gândesc la casele lor, există soluții de asigurare. Potrivit cercetării, interesul proprietarilor pentru polițele dedicate locuințelor este unul ridicat.

84% dintre români declară că știu că asigurarea împotriva celor trei riscuri catastrofale – cutremur, inundații și alunecări de teren – este obligatorie prin lege, potrivit Infofinanciar. Cu toate acestea, doar jumătate dintre ei cunosc și faptul că pentru cei care nu dețin o astfel de poliță este prevăzută și o amendă, tot conform legii.

Citeşte şi: Umbrărescu provoacă revoltă într-o comună din Buzău. Afaceristul vrea să defrişeze Dealurile Istriţei pentru a face loc unei exploatări de calcar

În teorie, amenda este între 100 și 500 de lei. În practică, însă, până acum nu a fost aplicată nicio amendă. Cei care trebuie să aplice sancțiunea sunt primarii, care, însă, au nevoie de voturile oamenilor și se feresc să fie personaje negative.

Astăzi, în România, există 9,7 milioane de locuințe. Dintre acestea, doar 1,98 milioane (20,4%) au o poliță de asigurare, cu șansa recuperării daunelor post-dezastru. În mediul rural, situația este și mai gravă: doar una din zece locuințe este asigurată.

Pentru că oamenii nu-și fac asigurare obligatorie pentru locuințe și primarii nu aplică amenzi, autoritățile statului au găsit o metodă de a-i determina totuși pe români să încheie aceste polițe: începând cu 11 noiembrie, orice înregistrare a locuinței sau modificare din Cartea Funciară se poate face doar dacă există această asigurare.

Citeşte şi: Anunțul unui locatar de la avizierul unui bloc face ravagii pe internet. Mesajul i-a lăsat cu gura căscată pe vecini: „Atenție! Fata cu cățelu’ de la etajul 5…”