Mai multe oraşe riscă să rămână fără căldură la iarnă. Primarii caută cu disperare o soluţie: „Dacă nu plătim, se opreşte căldura în oraş, inclusiv în spitale şi şcoli”

Primarii din mai multe oraşe mari din ţară se plâng că nu mai au bani pentru a plăti căldura la iarnă. Aceştia caută soluţii disperate pentru ca românii să nu îngheţe în apartamente.

15 oct. 2021, 10:05
Mai multe oraşe riscă să rămână fără căldură la iarnă. Primarii caută cu disperare o soluţie: „Dacă nu plătim, se opreşte căldura în oraş, inclusiv în spitale şi şcoli”

Mai multe oraşe riscă să rămână fără căldură la iarnă, după ce primarii s-au trezit fără bani şi cu preţuri de cinci ori mai mari la achiziţia combustiblililor.

Mai multe oraşe riscă să rămână fără căldură la iarnă

În Timişoara situaţia este critică. Şcolile au început să se închidă din cauza frigului din clase. Primăria a ajuns în situația de a cumpăra zilnic gaz pentru ca firma administrației locale, Colterm, să poată furniza căldură.

„Plata zilnică, în avans, spre furnizorul de gaz, înseamnă că societatea Colterm este direct branşată la bugetul local şi Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se opreşte căldura în oraş, inclusiv în spitale şi şcoli. Astăzi costurile sunt în jur de 2.000.000 de lei pe zi; 1.000.000 de euro la două zile. În decembrie, ianuarie şi februarie ne aşteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100.000.000 de lei pe lună”, spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei, potrivit Ziare.com. 

Şi la Iaşi situaţia este destul de gravă. Primarul Mihai Chirica a apelat la Ambasada Poloniei pentru a face rost de cărbune. La fel ca și gazul, prețul la cărbune a crescut amețitor, respectiv 240 de dolari/tonă. Astfel că, Primăria are nevoie de 100 de milioane de lei pentru a putea trece cu bine peste această iarnă.

Citeşte şi Anunț important pentru bucureșteni. Termoenergetica anunță că 80% din totalul punctelor termice sunt pregătite pentru furnizarea căldurii!

De asemenea, şi la Oradea, oraşul în care preţul gigacaloriei este cel mai mic din ţară, sunt probleme mari cu încălzirea. Primarul spune că Florin Cîţu  i-ar fi promis că va acționa în favoarea orașelor care se confruntă cu această problemă.

„Dacă nu vor veni, atunci vom fi în imposibilitate, anul viitor, să mai dezvoltăm alte investiții în partea de infrastructură. Va trebui să tăiem o sumă serioasă de la investiții”, subliniază primarul Florin Birta.

Pentru ca oraşul pe care îl administrează să nu rămână fără căldură, Olguţa Vasilescu vrea să facă o rectificare negativă, iar toți banii alocați investițiilor să-i depună garanție până la sfârșitul acestei luni, la Complexul Energetic Oltenia, cu speranța că nu va fi întreruptă furnizarea agentului termic în oraș.

Şi în Braşov sume importante din bugetul de investiţii vor fi cheltuite pentru acoperirea majorării prețurilor la gaze.La fel se întâmplă şi în Focşani, acolo unde Consiliul Local Municipal a făcut miercuri, 14 octombrie, o alocare de 1,3 milioane de lei, bani luați de la repararea străzilor, pentru ca centrala societății de termoficare să funcționeze până la finalul lunii.

Citeşte şi Primăria Capitalei, reabilitare de doar 10 kilometri de rețea primară de termoficare. Directorul Termoenergetica a făcut anunţul: Va fi un pic mai bine ca iarna trecută!

De asemenea, primarul a recurs la raţionalizarea agentului termic: căldura se va da patru ore dimineaţa, iar apa caldă trei ore pe seară.

„Avem o situație de criză! Cer imperativ directorilor de şcoli să folosească şi sisteme alternative de încălzire”, a precizat primarul Cristi Misăilă.

Autoritățile locale au nevoie de două miliarde de lei pentru a acoperi necesitățile legate de încălzire, ceea ce înseamnă dublu față de suma alocată recent de Guvernul Cîțu pentru primăriile din țară.