Mai mulţi bani pentru cadrele medicale care tratează pacienţii cu COVID-19 şi pentru cei care se ocupă de transportul lor

Guvernul a adoptat un act normativ prin care este majorat sporul de condiţii deosebit de periculoase de care beneficiază cadrele medicale care lucrează în unităţile în care sunt trataţi pacienţii cu COVID-19. De mai mulţi bani va beneficia şi personalul care se ocupă de transportul pacienţilor COVID-19.

28 nov. 2020, 11:13
Mai mulţi bani pentru cadrele medicale care tratează pacienţii cu COVID-19 şi pentru cei care se ocupă de transportul lor

Mai mulţi bani pentru cadrele medicale care tratează pacienţii cu COVID-19 şi pentru cei care se ocupă de transportul lor. Anunţul a fost făcut de şeful Cancelariei prim-ministrului.

Ionel Dancă a anunţat sâmbătă că Guvernul a adoptat două acte normative în baza cărora sunt majorate sporurile de care beneficiază personalul medical care lucrează cu bolnavi COVID-19. În cazul lor, sporurile pot ajunge până la 85% din salariul de bază.

Citeşte şi: Hotărârea de Guvern privind vaccinarea anti-COVID-19 a fost adoptată. Cum se va face imunizarea în România

 

Venituri mai mari pentru cadrele medicale care tratează pacienţii cu COVID-19

„A fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care majorează sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase care va fi acordat în procent între 75% până la 85% şi acest spor va putea fi acordat din bugetul Fondului Unic Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS). Practic, prin OU înaintată de Ministerul Sănătăţii, se creează cadrul pentru acordarea acestor sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase din bugetul CNASS, din bugetul FUNASS”, a spus Ionel Dancă.

Beneficiarii sporurilor sunt personalul medico-sanitar şi auxiliar din unităţile COVID-19, dar şi cei implicaţi în transportul, echiparea sau tratamentul acestora. Pentru personalul de la ambulanţe acest spor este stabilit la 80% din salariul de bază.

„Acest spor este stabilit în sensul în care personalul poate beneficia de sporul cel mai mare la care are dreptul ca urmare a activităţilor prestate. Dacă există personal medical şi auxiliar implicat în diverse activităţi medicale pentru care beneficiază de un spor mai mare de 85%, cum este situaţia de la unităţile sanitare de TBC, aceştia vor primi sporul cel mai mare la care au dreptul. Guvernul, prin aceste acte normative, a majorat sporul de care beneficiază tot personalul medical implicat în tratamentul COVID-19 de la 55% cât era în prezent la 80% iar pentru cei care au dreptul la un spor mai mare, vor primi sporul cu valoarea cea mai mare”, a completat Dancă.

Ministerul Sănătăţii a transmis, într-un comunicat de presă, că sporurile vor fi date pe durata stării de alertă şi a celei de urgenţă pentru personalul din unităţile sanitare şi serviciile de ambulanţă publice.

„Este vorba despre Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială” şi Ordonanţa de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii cauzate de evoluţia răspândirii infecţiilor determinate de virusul SARS-Cov-2″, arată Ministerul Sănătăţii.