Mai mulți bani pentru românii care-și casează mașinile vechi. Un nou program „Rabla”. Anunț important pentru fanii mașinilor electrice

Românii ar putea primi mai mulți bani de la stat, dacă-și duc la casare mașinile vechi. Ministerul Mediului a anunțat deja că are în plan creșterea primelor de casare pentru programele din portofoliu. 

23 feb. 2023, 10:17
Mai mulți bani pentru românii care-și casează mașinile vechi. Un nou program „Rabla”. Anunț important pentru fanii mașinilor electrice

În 2023, programele guvernamentale „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” ar putea oferi prime mai mari de casare. În plus, Guvernul Nicolae Ciucă are în vedere înființarea unui nou program de casare, numit „Rabla pentru Flote”.

Prin intermediul ultimului program menționat, românii ar urma să fie încurajați să achiziționeze mașini electrice noi, se arată într-o informare de prezentată în ședința de guvern de miercuri, 22 februarie 2023.

„Nota de informare aduce în discuţie posibilităţile prin care pot fi îmbunătăţite programele de înnoire a parcului auto derulate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Fondului de Mediu.

Pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, destinate persoanelor fizice şi persoanelor juridice, ca urmare a interesului considerabil de care s-au bucurat până acum, există o propunere de alocare a unor sume mai mari pentru 2023 faţă de anul trecut în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului de Mediu postat în consultare publică.

În această perspectivă, se lucrează la modificarea ghidurilor de finanţare, inclusiv în sensul creşterii primelor de casare”, arată sursa citată.

 

Ce presupune noul program „Rabla”

 

În urma aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului de Mediu, se va demara şi cel de-al treilea program, „Rabla Local”, destinat instituţiilor locale, prin care se estimează casarea a 100.000 de vehicule.

„De asemenea, este luată în calcul lansarea unui al patrulea program de casare, ‘Rabla pentru Flote’, care să încurajeze achiziţia de autovehicule electrice noi pentru operatorii economici care deţin flote de maşini”, mai precizează sursa citată.

Rămâne de văzut în ce măsură vor fi încurajați românii să-și cumpere mașini noi, având în vedere faptul că cetățenii țării noastre sunt cei mai săraci din UE și în general, își permit să cumpere autoturisme second-hand din vestul Europei. Achiziționarea unui autoturism nou ar însemna pentru mulți dintre români credite bancare uriașe.

La nivel european, în ianuarie 2023 au fost înmatriculate 911.064 de autoturisme, în creștere cu 10,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din acest total, 12.266 de mașini au fost înregistrate în România. Cele mai mari piețe europene au rămas în ianuarie 2023 Germania – 179.247 de unități, Marea Britanie – 131.994 de unități, Italia – 128.437 de unități, Franța – 111.939 unități și Spania – 64.147 unități.