Iniţiativă legislativă. Creditele în valută să se poată CONVERTI în lei, fără comisioane sau garanţii

Mai mulţi parlamentari, în principal de la PSD, au semnat o iniţiativă legislativă prin care persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat.

RomaniaTV.net
20 feb. 2014, 13:56
Iniţiativă legislativă. Creditele în valută să se poată CONVERTI în lei, fără comisioane sau garanţii

Potrivit acestui proiect, persoanele care au luat credite în euro sau în alte monede străine vor beneficia de această facilitate. Conversia s-ar realiza în ziua în care are loc acest proces.

„Creditorul se asigură că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în monedă străină, să fie cuprins în cadrul acestuia, la momentul încheierii contractului, dreptul consumatorului de a putea converti contractul de credit într-o monedă alternativă, în condiţii specificate. Moneda alternativă menţionată (…) este fie moneda în care, în principal, consumatorul îşi primeşte venitul sau deţine activele care finanţează plata creditului, fie moneda statului membru al Uniunii Europene în care consumatorul fie şi-a avut reşedinţa la momentul la care a fost încheiat contractul de credit, fie îşi are reşedinţa în prezent”, se arată în forma proiectului.

În plus, iniţiatorii propun ca aceste reglementări să se aplice şi contractelor aflate în desfăşurare, cât şi celor viitoare. Iniţiatorii propun ca aceste noi reglementări să se aplice unitar contractelor de credit aflate în desfăşurare la momentul intrării în vigoare a legii, dar şi contractelor de credit viitoare.

În plus, băncile şi celelalte societăţi financiare vor fi obligate ca atunci când valoarea creditului iniţial este depăşită cu 20 la sută să informeze consumatorul, acesta putând să opteze pentru convertirea în moneda care îl avantajeză mai mult, fără a dăuna principiilor legilor şi reglemetărilor interne ale instituţiilor bancare.
Potrivit semnatarilor proiectului, creditele neperformante şi ratele restante la bănci au ajuns să constituie o problemă socială în România, statisticile BNR şi INS certificând că sumele restante la bănci s-au înzecit în perioada 2008-2012: de la 2,28 miliarde de lei în mai 2008, la 23,7 miliarde de lei, în mai 2012.

Proiectul este semnat de mai mulţi parlamentari de la PSD, UDMR, PC, UNPR, PP-DD şi grupul minorităţilor naţionale, printre care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.