Patru cetăţeni MAGHIARI, printre care doi membri Jobbik, au primit INTERDICŢIE pe teritoriul României VIDEO

Patru cetăţeni maghiari, membri ai unor organizaţii extremiste, au primit interdicţie de a intra pe teritoriul României timp de un an de zile, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

17 mart. 2014, 17:42
Patru cetăţeni MAGHIARI, printre care doi membri Jobbik, au primit INTERDICŢIE pe teritoriul României VIDEO

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că, în urma unor activităţi specifice de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale, „s-a luat decizia instituirii unor măsuri proactive, cu scopul preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta grav ordinea publică pe teritoriul României”. A fost instituită, astfel, măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României, pentru o perioadă de un an, pentru patru cetăţeni maghiari: Zsolt Tyirityán, membru al organizaţiei „Oastea Haiducilor”, György Gyula Zagyva, membru Jobbik, Szavay Istvan, membru Jobbik, şi Mikola Bela, membru al Gărzii Maghiare, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI. 

Faţă de cei patru, organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, în vederea declarării acestora ca indezirabili. Referitor la cei patru cetăţeni maghiari, există indicii temeinice care arată că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României.

De asemenea, instituţiile abilitate au în atenţie şi alte persoane care desfăşoară în mod sistematic, pe teritoriul României, acţiuni care contravin normelor comunitare şi legislaţiei naţionale.

„Autorităţile române sunt hotărâte să aplice cu fermitate legislaţia în vigoare, în toate cazurile în care cetăţenii altor state, prin declaraţii publice sau orice alte acţiuni desfăşurate pe teritoriul României, încalcă în mod direct sau instigă la nerespectarea Constituţiei şi a legilor ţării”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Premierul Victor Ponta a afirmat, la România TV, că a avut o discuție cu președintele Traian Băsescu despre declararea ca indezirabili a unor cetățeni maghiari şi că decizia este o măsură care reflectă linia echilibrată a Guvernului în această chestiune.

„Era cazul ca noi să nu exagerăm pentru că orice escaladare a tensiunilor e folosită doar de politicienii extremişti din Ungaria şi cei câţiva jurnalişti care vor să-şi mai crească audienţa cu subiectul ăsta. Pe de altă parte, dacă sunt situaţii legale nu putem să nu luăm măsuri. E o linie echilibrată şi raţională a Guvernului şi cred că măsurile nu sunt de natură de a face jocul extremiştilor”, a spus Victor Ponta.