Ponta: Am discutat cu Băsescu despre decizia de a interzice unor cetăţeni maghiari să intre în România

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a avut o discuție cu președintele Traian Băsescu despre declararea ca indezirabili a unor cetățeni maghiari.

RomaniaTV.net
17 mart. 2014, 21:26
Ponta: Am discutat cu Băsescu despre decizia de a interzice unor cetăţeni maghiari să intre în România

„Am discutat astăzi cu domnul președinte, am avut o discuție despre problema cu declararea unor cetățeni maghiari indezirabili sau, mă rog, interdicția de a intra în România. A fost o discuție pe această temă”, a spus Ponta, la România TV

Premierul a precizat că numărul celor care vor primi interdicția de a intra în România nu este unul mare și că nici nu era cazul să fie.

„Era cazul, pe de-o parte, ca noi să nu reacționăm exagerat sau disproporționat. Orice fel de escaladare a tensiunilor este folosită doar de politicienii extremiști din Ungaria și de cei câțiva jurnaliști care vor să-și mai crească audiența cu subiectul ăsta. Pe de altă parte, dacă sunt situații legale, nu putem să nu le aplicăm și să nu luăm măsuri”, a explicat primul-ministru.
Ponta a adăugat că linia pe care merge Executivul în această problemă este „echilibrată și rațională”, arătând că măsurile luate au rolul de a nu inflama „o situație artificială”.

Patru cetăţeni maghiari, membri ai unor organizaţii extremiste, au primit interdicţie de a intra pe teritoriul României timp de un an de zile, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

A fost instituită, astfel, măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României, pentru o perioadă de un an, pentru patru cetăţeni maghiari: Zsolt Tyirityán, membru al organizaţiei „Oastea Haiducilor”, György Gyula Zagyva, membru Jobbik, Szavay Istvan, membru Jobbik, şi Nikola Bela, membru al Gărzii Maghiare, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI. 

Faţă de cei patru, organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, în vederea declarării acestora ca indezirabili. Referitor la cei patru cetăţeni maghiari, există indicii temeinice care arată că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României.