Mai puţine vacanţe pentru elevi. Vezi cine cere asta

Profesorii sunt de părere că vacanţele dese îşi pun amprenta asupra calităţii educaţiei. Cadrele didactice spun că le este greu să se descurce cu programa şcolară foarte stufoasă şi ca schimbările de ritm pe care le aduc vacanţele pentru elevi nu îi ajută deloc.

13 nov. 2017, 15:02
Mai puţine vacanţe pentru elevi. Vezi cine cere asta

Pe 28 octombrie, elevii din învățământul primar și preșcolarii au fost în prima vacanţă din acest an. Ei au stat o săptămână acasă, iar pe 6 noiembrie s-au întors în bănci.

Vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanța de iarnă (23 decembrie 2017 — 14 ianuarie 2018), vacanță intersemestrială (3 — 11 februarie 2018), vacanța de primăvară (31 martie — 10 aprilie 2018) și vacanța de vară (16 iunie — 9 septembrie 2018). Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.

„Asa cum este planificat sistemul romanesc, actual, de invatare si cum se deruleaza traditional, de zeci de zile, vacantele vin cam anapoda. Intrerup ce am planificat noi la inceputul anului, fara sa realizam cumva ca aceste interuperi ar trebui sa fie perioade de asezare a materiei”, spune Oana Moraru, expert in educatie, conform Digi24.

Vezi si: Psiholog: Nu avem nevoie de un învăţământ care construieşte roboţi. Profesorul nu este şeful elevului

„E normal ca după o săptămâna de stat acasă, de întrerupt activitatea școlară, ei să vină nu obosiți, dar somnoroși”, spune Georgiana Stanciu, o altă învățătoare.

Nu doar cadrele didactice întâmpină dificultăți, atunci când elevii sunt nevoiți să stea acasă.

„Acum, de exemplu, mi-am luat concediu ca să stau cu ea, să fiu alături de ea. Asta pentru că am putut. Unii părinți nu ar putea să facă așa ceva”, a declarat Mariana Vătrai, părinte.

Potrivit unui studiu Eurostat, Romania se afla pe locul al 3-lea cand vine vorba de timpul pe care copiii il petrec la scoala: 11 ani. In acelasi timp elevii din tara noastra sunt fruntasi la numarul de zile petrecute in vacanta.