Mai puţini bani pentru unii angajaţi ai creşelor după trecerea lor la Ministerul Educaţiei. Sindicaliştii asistă pasivi

O parte din angajații din creșele preluate de Ministerul Educației se confruntă cu micșorarea salariilor. Această situaţie a apărut după ce le-a fost schimbată încadrarea în muncă.

09 dec. 2022, 08:30
Mai puţini bani pentru unii angajaţi ai creşelor după trecerea lor la Ministerul Educaţiei. Sindicaliştii asistă pasivi

Salariile angajaților din creșele din Capitală care au fost preluate de Ministerul Educației au scăzut, în plină criză, cu 30%, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro. Angajații acuză că încadrarea le-a fost schimbată și din această cauză au salarii mai mici.

De exemplu, în luna septembrie, o infirmieră dintr-o creșă aflată în subordinea autorităților locale avea un salariu net de 2.817 lei. În luna octombrie, după ce creșa a trecut în subordinea Ministerului Educației, adică a fost arondată unei grădinițe, salariul a scăzut cu 846 de lei. Acest lucru înseamnă că angajata are un salariu net de 1.971 de lei.

Citeşte şi: Creşele vor primi copii de la 0 luni la 3 ani, promulgată de preşedintele Iohannis. Copiii vor fi împărţiţi pe grupe ca la grădiniţă

În metodologia de organizare și funcționare a creșelor este prevăzut postul de infirmieră la categoria „personal didactic auxiliar”, iar postul de îngrijitoare este la „personal nedidactic”, de unde și salariul mai mic al personalelor încadrate pe postul de îngrijitoare.

Citeşte şi: Tichete de creşă de 1500 de lei, suspendate în 2023. Plata bonelor rămâne pe cont propriu

Trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației este prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie.

 

Sindicatele ridică din umeri după trecerea creşelor la Ministerul Educaţiei: „Pe partea de salarizare, în momentul de față, nu prea e nimic de făcut”

„Așteptăm să se finalizeze aplicarea Legii 153, care încă nu este aplicată până la maximum, în decembrie ar trebui să se finalizeze. După aceea, să se înceapă negocierile pentru noua lege, iar pe această lege să fie cuprins personalul din creșă. Asta s-ar putea face pe bază de negociere, pe bază de mediere”, a declarat Paul Rusu, preşedinte Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Judetul Hunedoara.

Acesta mai spune că nu a fost găsită baza legală pentru înaintarea unui proces: „Dacă era cazul, am fi dat noi în judecată. Schimbându-se angajatorul, la noul angajator se fac alte contracte individuale de muncă și contractele respective se fac în condițiile legii, lege aplicabilă la noi, în sistem. Într-adevăr, e nedrept, nu găsesc alt termen, din perspectiva omului și din perspectiva organizației. Din punct de vedere juridic, să știți, nu am găsit bază legală pe care să ne bazăm și să mergem mai departe într-un proces”.

Şi Marius Nistor a declarat că „o să facem tot ceea ce depinde de noi. V-am spus foarte clar, problema trebuie rezolvată global. Nu pot să am salarii diferențiate între îngrijitoarea din grădiniță și îngrijitoarea de la creșa care a fost preluată de grădiniță”.