MAI: Vom solicita MJ să obţină raportul MCV în noiembrie, înainte să se discute aderarea la Schengen

Ministerul Afacerilor Interne va cere sprijinul Ministerului Justiţiei pentru a solicita CE să facă României cunoscut raportul MCV în noiembrie, mai devreme cu o lună faţă de data stabilită, pentru ca oficialii români să ştie cum trebuie să abordeze problema aderării la Schengen.
Romania TV
07 iun. 2013, 15:56
MAI: Vom solicita MJ să obţină raportul MCV în noiembrie, înainte să se discute aderarea la Schengen

Autorităţile române vor să se prezinte bine pregătite la dezbaterea de la Consiliul JAI din decembrie, privind aderarea la Schengen. Astfel, în condiţiile în care au existat ţări care au condiţionat intrarea în zona liberă de raportul pe justiţie, Ministerul de Interne a anunţat, prin secretarul de stat Bogdan Tohăneanu, că va solicita Ministerului Justiţiei să obţină cu o lună mai devreme raportul MCV.

„Eu cred că lucrurile vor fi pozitive. Sper ca domnul ministru Cazanciuc să ne ajute pentru a obţine un raport pe MCV anterior momentului decembrie. Semnalele sunt foarte pozitive, au fost foarte bine primite toate măsurile care au fost luate pe zona de justiţie şi cred că în ceea ce ne priveşte vom avea o evaluare pozitivă. Este important şi va trebui să conlucrăm cu colegii de la justiţie să ne ajute pentru a determina CE să vină cu un raport undeva la începutul lui noiembrie pentru a avea timpul necesar ca acest raport să constituie şi ca bază pentru ţările care condiţionau oarecum aderarea la Schengen de raportul pozitiv cum era de exemplu Olanda şi poate şi Finlanda”, a declarat Tohăneanu, pentru Agerpres.

Oficialul MAI a precizat că decizia propriu-zisă poate fi luată la Consiliul JAI din decembrie, însă implementarea va putea fi făcută abia în martie 2014: „Decizia se poate lua în decembrie. Implementarea efectivă în ceea ce priveşte această aderare la Schengen rămânând în continuare în sistemul de două etape şi evident, din păcate, chiar dacă am lua o decizie pe 4 decembrie, noi nu putem s-o implementăm decât pe 31 martie (n.r. – 2014) pentru că este vorba de zona de acces aerian. Accesul naval putem să-l implementăm imediat, dar noi nu avem migraţie pe zona de acces naval, mai ales pe Marea Neagră care este oarecum o mare închisă. Urmează apoi să intrăm în zona cealaltă de aderare, şi pe terestru, care este de fapt esenţa deciziei aderării la Schengen. În ceea ce-i priveşte pe colegii noştri bulgari sperăm ca situaţia să fie pozitivă astfel încât să nu ne trezim cu vreo surpriză neplăcută’, a precizat Tohăneanu.

Comisia Europeană a prezentat la Consiliul JAI, care a avut loc joi şi vineri la Luxemburg, cel de-al treilea raport bianual în ceea ce priveşte situaţia pe Schengen.

‘Am luat cuvântul şi am reiterat poziţia avută în martie şi anume că sperăm ca România şi Bulgaria să primească o decizie la Consiliul JAI de până la sfârşitul anului, ceea ce probabil că se traduce într-o decizie în decembrie pentru că până la sfârşitul anului, singura posibilitate ar fi fost undeva la începutul lui octombrie, dar este prematur pentru că în Germania, fiind alegerile pe 20 septembrie, va fi imposibil ca cineva să ia o decizie în sensul indicat’, a arătat secretarul de stat din MAI.

Tohăneanu a vorbit şi despre Pactul de Guvernanţă Schengen care urmează a fi adoptat de PE şi care prevede faptul că în situaţia în care va exista presiuni migratorii importante pe perioade de timp determinate să se poată constitui pază la frontierele UE pentru ţările respective, exemplificând situaţia grecilor care ar putea veni în Bulgaria.

„În ceea ce priveşte procesul de aderare la Schengen este vitală aprobarea de către PE a unui Pact de Guvernanţă Schengen. Este un document pe care noi îl considerăm important în măsura în care se creează un mecanism ca atunci când există presiuni migratorii importante pe perioade de timp determinate să se poată constitui pază la frontierele UE. Cu alte cuvinte, dacă până acum toată lumea spunea că le este teamă că odată cu deschiderea graniţelor Bulgariei şi României, fluxul migrator din Grecia, care este estimat undeva la 800.000 de oameni, migranţii din Siria şi din zona primăverii arabe, ar avea posibilitatea să meargă spre ţările occidentale şi ţările europene din vest şi din nord, acum, prin acest Pact de Guvernanţă Schengen, teoretic, dacă pericolul iminent ar exista şi se constată că există o asemenea situaţie, poate interveni în mod imediat CE să impună din nou restricţii de graniţă, de exemplu la graniţa Greciei cu Bulgaria”, a punctat Tohăneanu.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african