Maia Morgenstern reacţionează după bombardamentele din Israel: „Trebuie să știu ce se întâmplă cu familia mea. Mă dor cumplit zgomotele gloanțelor”

Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, este stare de şoc din cauza situaţiei din Israel. Mare parte din familia ei locuieşte în această ţară.

12 mai 2021, 12:09
Maia Morgenstern reacţionează după bombardamentele din Israel: „Trebuie să știu ce se întâmplă cu familia mea. Mă dor cumplit zgomotele gloanțelor”

Maia Morgenstern – Israel. Maia Morgenstern reacţionează după bombardamentele din Israel. Marea actriţă a scenei româneşti a postat pe Facebook un mesaj impresionant în care spune că a început să facă ceva ce nu a mai făcut de multă vreme, să urmărească ştirile. Asta întrucât familia ei se află în Israel, stat afla în război.

Maia Morgenstern reacţionează după bombardamentele din Israel

Privesc știrile la televizor. Butonez, caut, trec repede. De obicei nu prea o fac, evit. Mă zăpăcește Imi face rău, nu mai știu ce să cred, devin anxioasă, mă destabilizează. Am sentimentul că știrile false sunt cele mai periculoase, iar manipularea emoțională mi se pare înspăimântătoare. Caut alte surse, încerc.

Dar ieri, nu, de ieri caut vești, știri, imagini. Trebuie să știu ce se întâmplă cu familia mea, în Israel.

Citeste si Război în Israel, atac cu 500 de rachete. S-a decretat stare de urgenţă în zonă, reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Da. O parte a familiei mele trăiește în Israel. Ai mei: mătușile mele înduioșătoare, unchii mei nostalgici, verișorii și verișoarele mele puțin mai îndepărtate…sunt acolo. În Israel. Trăiesc acolo, Trăiesc aici. Muncesc aici, iubesc aici. Mormintele bunicilor mei sunt aici. Prietenii mei sunt aici.

Mă dor cumplit zgomotele gloanțelor, bubuiturile înspăimântătoare ale rachetelor lansate.

Mă dor imaginile transmise pe posturile de televiziune.

Mă cutremură

Mă dor toate.

Mă rog pentru pace.

La ce folosește? Nu știu.

Mă rog pentru pace”, a spus Maia Morgenstern pe pagina ei de Facebook.

Situaţie dramatică în Israel

Maia Morgenstern Israel

Guvernul de la Tel Aviv a declarat stare de urgenţă în oraşul Lod, aflat în centrul ţării, după o revoltă a arabilor israelieni, pe măsură ce conflictul între forţele israeliene şi militanţii palestinieni s-a intensificat, relatează BBC.

Mai multe maşini au fost incendiate şi mai multe persoane au fost rănite în ciocnirile pe care primarul oraşului le-a asemuit unui război civil.

Noi imagini dramatice din această ţară au apărut pe pagina de Facebook a Forţelor de Apărare israeliene. Părinţi cu nou-născuți în braţe se ascund în adăposturi antirachetă. În timpul atacului Hamas asupra centrului Israelului, vizat în seara de 11 mai de peste 130 de rachete din Gaza, micuții pacienți din maternități au fost mutați în locații speciale, pentru a fi în siguranță.

Citeste si Mărturii cutremurătoare ale românilor prinşi în infernul din Israel: „A căzut o rachetă lângă noi. Sirena suna şi nu se mai oprea”

Mişcarea islamistă Hamas din Fâşia Gaza a lansat începând de luni peste 500 de rachete către Israel, ucigând trei persoane. La rândul lor, forţele aeriene israeliene au bombardat Fâşia Gaza, ucigând cel puţin 32 de palestinieni, printre care mai mulţi copii.

O sinagogă a fost incendiată marţi, într-un oraş din apropierea aeroportului Ben Gurion din Israel, pe fondul ciocnirilor dintre locuitorii arabi şi evrei, potrivit informaţiilor apărute în media, informează dpa.

Se pare că locuitorii arabi au profanat o sinagogă din oraşul Lod, situat la 15 kilometri sud-est de Tel Aviv, şi i-au dat foc. Zeci de maşini au fost, de asemenea, incendiate, iar mai multe vitrine au fost sparte.

Primarul oraşului Lod, Jair Revivo, a vorbit despre un „război civil” şi a cerut imediat instituirea stării de asediu.

Confruntări serioase au izbucnit şi în oraşele majoritar arabe Akko din nordul ţării şi în Jaffa, lângă Tel Aviv.

Un tânăr arab în vârstă de 25 de ani a fost împuşcat mortal în Lod. Ulterior, un bărbat de 34 de ani a fost arestat, a declarat marţi poliţia. Potrivit informaţiilor din presă, citate de AFP, suspectul este un locuitor evreu din Lod.

Lod este considerat o localitate cu o rată ridicată a criminalităţii.