Război în Israel, atac cu 1000 de rachete. S-a decretat stare de urgenţă în zonă, reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Grupurile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat peste 500 de rachete, în ultimele 36 de ore, din Fâşia Gaza spre teritoriul israelian. Bilanţul actual în Israel este de trei morţi şi peste 120 de răniţi, iar în Făşia Gaza depăşeşte 32 de victime.

12 mai 2021, 11:44

Război în Israel UPDATE.

Bilanţul conflictului dintre Israel şi Fâşia Gaza: peste 1.000 de rachete trimise spre Tel Aviv în ultimele 48 de ore.  Reprezentatul armatei, Jonathan Conricus, a declarat că 850 dintre rachete au ajuns în Isreal sau au fost interceptate de sistemul de apărare aerian al ţării, în timp ce 200 au ajuns în Gaza, conform The Australian. Conflictul pare departe de a se termina, din păcate. Numărul victimelor este în creştere, arată autorităţile.

Bombardamentele din Gaza au ucis cel puţin 35 de persoane, inclusiv 10 copii, potrivit oficialilor de sănătate palestinieni. Aceştia susţin că 20 de persoane au fost rănite, începând de marţi seara, în timp ce armata israeliană a declarat că a ucis peste 15 militanţi.

Război în Israel, a doua noapte de violenţe. Mişcarea islamistă Hamas din Fâşia Gaza a lansat începând de luni peste 500 de rachete către Israel, ucigând trei persoane. La rândul lor, forţele aeriene israeliene au bombardat Fâşia Gaza, ucigând cel puţin 32 de palestinieni, printre care mai mulţi copii.

O sinagogă a fost incendiată marţi, într-un oraş din apropierea aeroportului Ben Gurion din Israel, pe fondul ciocnirilor dintre locuitorii arabi şi evrei, potrivit informaţiilor apărute în media, informează dpa.

Se pare că locuitorii arabi au profanat o sinagogă din oraşul Lod, situat la 15 kilometri sud-est de Tel Aviv, şi i-au dat foc. Zeci de maşini au fost, de asemenea, incendiate, iar mai multe vitrine au fost sparte.

Primarul oraşului Lod, Jair Revivo, a vorbit despre un „război civil” şi a cerut imediat instituirea stării de asediu.

Confruntări serioase au izbucnit şi în oraşele majoritar arabe Akko din nordul ţării şi în Jaffa, lângă Tel Aviv.

Un tânăr arab în vârstă de 25 de ani a fost împuşcat mortal în Lod. Ulterior, un bărbat de 34 de ani a fost arestat, a declarat marţi poliţia. Potrivit informaţiilor din presă, citate de AFP, suspectul este un locuitor evreu din Lod.

Lod este considerat o localitate cu o rată ridicată a criminalităţii.

Israelul a reluat zborurile pe aeroportul Ben Gurion după o scurtă întrerupere, marţi seară, cauzată de numeroasele rachete trase dinspre Fâşia Gaza, conform unei informări a autorităţii israeliene a aeroporturilor, citate de Reuters. Hamas a indicat că a lansat atacurile ca reacţie la distrugerea de către armata israeliană, în Gaza, a unei clădiri cu 10 etaje, imobil în care se aflau birouri ale unor lideri ai mişcării islamiste armate palestiniene.

Un palestinian a fost ucis şi un altul a fost rănit, tot marţi, de tiruri ale soldaţilor israelieni în nordul Cisiordaniei ocupate, a declarat pentru AFP o sursă de securitate palestiniană.

Ambii erau membri ai serviciilor de informaţii palestiniene şi au fost victimele unui atac israelian la un punct de trecere militar din apropiere de Nablus.

Armata israeliană informase anterior despre o „tentativă de utilizare a armelor de foc dintr-o maşină la joncţiunea Tapuah” din apropiere de Nablus.

Violenţele care au afectat luni seara Fâşia Gaza şi sudul Israelului s-au soldat cu moartea a cel puţin 30 de palestinieni şi trei femei israeliene.

Marţi, au avut loc mai multe mitinguri în Cisiordania ocupată.

Ciocnirile cu forţele de securitate israeliene s-au soldat cu 245 de răniţi, a raportat Semiluna Roşie Palestiniană, citată de AFP.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a decretat miercuri stare de urgenţă în oraşul Lod din centrul Israelului unde în ultimele ore, conform poliţiei, au avut loc revolte ale minorităţii arabe, transmite AFP.

Într-un comunicat, premierul Netanyahu a declarat că a dat undă verde pentru declararea stării de urgenţă în Lod, în timp ce poliţia a informat despre ‘revolte’ ale minorităţii arabe locale după moartea violentă, marţi, a unui arab israelian.

Potrivit unui fotograf al AFP, prim-ministrul Israelului s-a deplasat la Lod în noaptea de marţi spre miercuri pentru a face apel la calm, în timp ce în acest oraş situat în apropierea aeroportul internaţional Ben Gurion se instala un dispozitiv puternic de securitate.

Război în Israel, Hamas a lansat sute de rachete spre Tel Aviv, una dintre ele a lovit un autobuz. Momentul exploziei a fost captat de camere VIDEO

Luni seara târziu, Lod, un oraş cu o populaţie mixtă de 77.000 de locuitori, 47.000 de evrei şi 23.000 de arabi, situat în suburbiile Tel Avivului, a fost scena unor ciocniri violente, în urma cărora un arab israelian a fost ucis de un evreu.

Marţi seară, în timp ce manifestaţiile s-au înmulţit în Ierusalimul de Est, în Cisiordania, dar şi în oraşele arabe din Israel, situaţia a degenerat la Lod, potrivit informaţiilor furnizate de poliţie.

„Revolte de amploare au izbucnit din partea unor rezidenţi arabi, punând în pericol locuitorii”, se arată într-un comunicat al poliţiei.”Au fost incendiate vehicule şi avariate bunuri”.

Pentru a veni în sprijinul poliţiei locale, guvernul a desfăşurat în Lod unităţi ale poliţiei de frontieră cu sediul în Cisiordania ocupată.

Potrivit presei israeliene, trei sinagogi şi mai multe magazine din Lod au fost incendiate.

Scene de violenţă au avut loc şi în alte localităţi unde locuiesc arabi israelieni, precum Akko (Acre),Wadi Ara sau Jisr A-Zarqa în apropiere de Haifa, unde au fost arestate opt persoane, potrivit poliţiei.

Demonstraţiile, escaladarea şi ciocnirile din oraşele arabe israeliene au început în urma ciocnirilor din ultimele zile de pe Esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est.

Bloc cu 13 etaje, distrus de israelieni într-un atac aerian în Fîşia Gaza. Imagini incredibile cu momentul prăbuşirii VIDEO

Bloc cu 13 etaje, distrus de israelieni într-un atac aerian în Fîşia Gaza

Peste 700 de palestinieni au fost răniţi începând de vineri în confruntările cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est.

În semn de ‘solidaritate’ cu palestinienii din Ierusalimul de Est, mişcarea islamistă Hamas din Fâşia Gaza a lansat începând de luni peste 500 de rachete către Israel, ucigând trei persoane.

La rândul lor, forţele aeriene israeliene au bombardat Fâşia Gaza, ucigând cel puţin 32 de palestinieni, printre care mai mulţi copii.

Război în Israel. Hamas anunţă că va lansa ale 200 de rachete

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri că lansează peste 200 de rachete spre teritoriul israelian ca răspuns la atacurile israeliene asupra unei clădiri din centrul enclavei palestiniene, informează AFP.

Aripa armată a Hamas a indicat într-o declaraţie că „lansează 110 rachete asupra metropolei Tel Aviv” şi „100 rachete asupra oraşului Beer Şeva „ca represalii la reluarea atacurilor asupra clădirilor locuite de civili”.

Alarmele au răsunat în Tel Aviv şi Beer Şeva, în sudul Israelului, la scurt timp după difuzarea acestor informaţii, potrivit armatei israeliene.

Hamas informase anterior despre distrugerea unei clădiri cu locuinţe, magazine şi un post local de televiziune, situate în centrul oraşului Gaza.

„Pagube importante au fost înregistrate în privinţa turnului şi a clădirilor din jur”, a raportat postul de televiziune Hamas Al-Aqsa TV.

Această nouă lansare de rachete îi urmează celei efectuate mai devreme înspre Tel Aviv, soldate cu un mort la periferia oraşului.

Trei israeliene au fost ucise şi alţi zeci au fost răniţi începând de luni, în urma atacurilor cu rachete dinspre Fâşia Gaza.

Cel puţin 32 de palestinieni, printre care zece copii, au fost ucişi în atacurile israeliene asupra enclavei. Potrivit autorităţilor locale, violenţele au făcut peste 200 de răniţi.

Escaladarea violenţelor israeliano-palestiniene vine pe fondul recentelor ciocniri soldate cu răniţi în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al oraşului ocupat şi anexat ilegal de Israel, conform dreptului internaţional.

Război în Israel. ONU: O nouă reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate pe subiectul violenţelor israeliano-palestiniene

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o nouă reuniune de urgenţă, a doua în ultimele trei zile, consacrată violenţelor dintre Israel şi palestinieni, informează AFP, citând surse diplomatice.

Noua sesiune cu uşile închise a fost solicitată de Tunisia, Norvegia şi China.

Prima reuniune, organizată luni la solicitarea Tunisiei, s-a încheiat fără o declaraţie comună a Consiliului de Securitate din cauza reticenţei Statelor Unite de a adopta „în această etapă” un proiect de text propus de Norvegia.

Acest proiect de declaraţie, obţinut de AFP, fără a condamna violenţele, solicita „Israelului să oprească activităţile de colonizare, demolările şi expulzările” palestinienilor,”inclusiv în Ierusalimul de Est”, sursă de tensiuni în ultimele săptămâni. Proiectul de declaraţie mai cerea celor două părţi „să se abţină de la adoptarea de măsuri unilaterale care să exacerbeze tensiunile şi să submineze viabilitatea soluţiei celor două state”, solicita reţinere, precum şi evitarea oricăror provocări, cu respectarea „statu-quo-ului istoric al locurilor sfinte”.

Întrebat marţi dacă SUA se mai opun unei declaraţii a Consiliului de Securitate, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a refuzat să răspundă direct.

„Vrem să vedem măsuri, indiferent dacă acestea provin de la guvernul israelian, Autoritatea Naţională Palestiniană sau Consiliul de Securitate al ONU, care să servească nu pentru a provoca sau a escalada, ci pentru a dezescalada”, a spus Ned Price.

Marţi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care avusese deja o luarea de poziţie pe subiect duminică, a cerut ca escaladarea violenţelor dintre israelieni şi palestinieni „să încetează imediat”.