Maia Sandu, după demisia lui Pavel Filip: Justiţia va aplica sancţiunile corespunzătoare pentru Plahotniuc. Am câştigat în faţa răului

Premierul Moldovei, Maia Sandu, a declarat, la scurtă vreme după ce demisia lui Pavel Filip din funcția de prim-ministru, că intrarea în opoziție a Partidului Democrat este o victorie ”în fața răului”. Sandu a afirmat că acțiunile coordonate de oligarhul Vladimir Plahotniuc nu vor rămâne nepedepsite și a cerut demisia judecătorilor Curții Constituționale, pe care-i acuză de acțiuni împotriva prevederilor Constituției, și a procurorului general al Republicii Moldova.

RomaniaTV.net
14 iun. 2019, 16:58
Maia Sandu, după demisia lui Pavel Filip: Justiţia va aplica sancţiunile corespunzătoare pentru Plahotniuc. Am câştigat în faţa răului

 ”Decizia PD este firească, deși întârziată. Nu există demisie a unui guvern care nu există. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie. Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc, blocarea instituțiilor statului, șantajul și amenințările, subordonarea unor șefi de instituții care au dat indicații ilegale, utilizarea structurilor paramilitare, nerecunoașterea unui guvern investit sunt acțiuni care nu vor rămâne nepedepsite”, a declarat Maia Sandu, după ce a fost anunțată demisia guvernului Filip și intrarea PDM în opoziție.

Sandu l-a acuzat pe Plahotniuc de faptul că a încercat să distrugă democrația în Moldova pentru propria sa securitate. ”În foarte scurt timp, justiția independentă va lua măsurile corespunzătoare, conform legii, pentru cetățeanul Palhotniuc și pentru cei care au încălcat prevederile legale. Sperăm că decizia PDM nu reprezintă o capcană pentru care își rezervă timp pentru pregătirea de acțiuni subversive.

Citeşte şi: Partidul oligarhului Plahotniuc anunţă că predă puterea în Republica Moldova. PDM a decis retragerea de la guvernare

Pentru a demonstra acest lucru le solicităm să retragă toate forțele paramilitare și toate persoanele din jurul insituțiilor publice, să renunțe la orice manifestație publică, să înceteze terorizarea funcționarilor publici”, a spus premierul moldovean. Atac la Curtea Constituțională Totodată, ea a cerut schimbarea integrală a componenței Curții Constituționale.

”Judecătorii CC să-și revizuiască acțiunile neconstituționale și să-și dea demisia. Procurorul general Eduard Harungen să-și dea demisia imediat”, a mai solicitat Maia Sandu. Ea le-a mulțumit celor care au susținut acțiunile guvernului său în aceste zile. ”Ați rezistat presiunilor și ați luptat pentru dreptate și respect. În sfârșit am câștigat în fața răului”, a spus Sandu. Ea a ținut să adreseze și un mesaj în limba engleză pentru oficialii din străinătate care au urmărit evenimentele recente de la Chișinău: ”Moldova este în sfârșit liberă și aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat în aceste vremuri dificile”.