Maia Sandu îl contrazice pe Serghei Lavrov. Poziție tranșantă a Rep. Moldova

De-a lungul istoriei, Rusia a impus teroarea în teritoriile României Mari, deci implicit, și în Basarabia. O bucată din actuala Rep. Moldova, Transnistria, se află de decenii întregi sub ocupație rusească, iar orientarea administrației de la Chișinău pentru o politică mai aproape de România și de Occident nemulțumește profund Moscova. 

17 iun. 2022, 14:37
Maia Sandu îl contrazice pe Serghei Lavrov. Poziție tranșantă a Rep. Moldova

De când Maia Sandu a ajuns președinte al Rep. Moldova, micul stat de peste Prut și-a asumat o poziție pro-vest, în ciuda apropierii de Rusia, din punct de vedere geografic, dar și al numărului foarte mare de rusofili, susținători ai lui Igor Dodon.

Cea mai puternică lovitură a Rep. Moldova a fost oferită în acest an, după ce Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina. Între timp, armata de la Kremlin s-a impus autoritar în teritoriile preponderent pro-ruse, care vor să se rupă de administrația Volodimir Zelenski, dar Rep. Moldova nu se teme de extinderea conflictului.

Rep. Moldova a înaintat dosarul de aderare la Uniunea Europeană, în luna mai a anului în curs și nu are de gând să facă pasul înapoi, deși Vladimir Putin și confidenții săi sunt nemulțumiți.

 

Serghei Lavrov, dezlănțuit la adresa Rep. Moldova, ocupată abuziv de armata rusă

 

Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Moscova, s-a arătat revoltat de poziția statului vorbitor de limba română. În opinia diplomatului, acțiunile fostului teritoriu parte a României este prea îndrăzneț.

„Desigur, din Rep. Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină. Asemenea abordare din partea actualei conduceri de la Chișinău e semnificativă când anunţă că: ‘Începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite şi o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente’”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, într-un interviu pentru NTV.

Mai mult, Lavrov a acuzat Chișinăul că șantajează Rusia, pe tema livrării de gaze.

„Această cerşetorie, preponderent extorcare, merge pe ideea ‘Dacă nu ne faceţi (o reducere), atunci noi vom merge mai repede spre Europa. Dar dacă o să ne faceţi, atunci noi oricum vom merge, dar mai lent’…

Eu aşa interpretez aceste semnale şi vă pot asigura că majoritatea populaţiei Rep. Moldova înţelege aceste lucruri, mai ales cei din Transnistria şi Găgăuzia”, a mai transmis Lavrov.

 

Reacția președintelui Rep. Moldova după criticile ministrului de Externe rus

 

Maia Sandu îl contrazice pe Serghei Lavrov.

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțat asta de mulți ani”, a declarat Maia Sandu, la TV8.

În plus, președintele de la Chișinău a declarat că Rep. Moldova achită la timp facturile de la ruși.

„Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a mai afirmat Maia Sandu.