Maia Sandu, reacție dură ce vicepremierul Spînu a decis să cedeze Transnistriei toate gazele cumpărate de la Gazprom

Maia Sandu a solicitat Guvernului să-și consolideze instituțiile care se ocupă de subiectele energetice și să răspundă la toate întrebările pe care cetățenii le au în raport cu acest subiect. Președintele Republicii Moldova a avut o reacție dură în ceea ce privește decizia surprinzătoare a vicepremierului Andrei Spînu să cedeze Transnistriei toate gazele cumpărate de la Gazprom.

06 dec. 2022, 18:03
Maia Sandu, reacție dură ce vicepremierul Spînu a decis să cedeze Transnistriei toate gazele cumpărate de la Gazprom

Președinta Maia Sandu a îndemnat membrii Guvernului să comunice mai eficient cu cetățenii în ceea ce privește reînnoirea contractului de achiziție de electricitate pentru malul drept al Nistrului de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES).

Reacția ei vine la două zile după ce viceprim-ministru al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a decis să cedeze regimului separatist din Transnistria toată cantitatea de gaze pe care o primește Moldova de la Gazprom.

Citiți și: Maia Sandu, mesaj ferm după atacurile rușilor împotriva Ucrainei: ”Comunitatea internaţională ar trebui să-şi întărească presiunea asupra Rusiei!”

Decizia luată de Andrei Spînu a fost criticată de experți, dar și de mai mulți reprezentanți ai unor partide politice de opoziție.

În schimbul celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrate de Gazprom, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh. Vicepremierul pentru infrastructură, Andrei Spînu, susține că deciziile luate au un singur scop: „să ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil”, potrivit zdg.md

„Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate în acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat…

Posted by Maia Sandu on Tuesday, 6 December 2022

De asemenea, președinta Republicii Moldova, a subliniat și cerut ca Guvernul trebuie să lucreze, în regim urgent, la reorganizarea sectorului energetic.

„Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022. Solicit Guvernului să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului. Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic”,  a scris președinta Maia Sandu.

Compania de stat Energocom a semnat, sâmbătă, 3 decembrie, un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), controlată de o companie de stat din Rusia, pentru luna decembrie, astfel întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom merge spre regiunea transnistreană.

Citiți și: Criza energiei se adânceşte în Republica Moldova. Maia Sandu: „Ne pregătim pentru o iarnă foarte dificilă”