Maimuţa „Dracula”, considerată dispărută, a fost descoperită în Borneo VIDEO

O maimuţă "dispărută" a fost redescoperită într-o junglă din Borneo de către o echipă internaţională de cercetători, într-o nouă expediţie.

RomaniaTV.net
22 ian. 2012, 10:53
Maimuţa „Dracula”, considerată dispărută, a fost descoperită în Borneo VIDEO

Una din cele mai rare şi mai puţin cunoscute primate din lume, Langurul cenuşiu al lui Miller, a fost găsită în viaţă, deşi se credea că a dispărut din lume în 2004. Specia are o faţă neagră, şi un guler alb, de „Dracula”, glumesc experţii.

O parte din cele câteva fotografii existente ale animalului au fost realizate de capacane foto şi au adus primele dovezi că animalul încă mai există.

Maimuţa a fost descoperită în pădurea Wehea, din Borneo, o junglă izolată, în care nu se ştia că ar trăi acest animal.

„Descoperirea noastră confirmă că maimuţa încă mai există în Borneo, însă este posibil să fie una din cele mai ameninţate primate din lume”, a declarat Brent Loken, de la Universitatea Simon Fraser din Canada.

„Este o cursă împotriva timpului pentru a proteja multe specii din Borneo. Este greu să realizezi strategii de conservare când nu ştim zonele exacte în care trăiesc”, a mai spus cercetătorul.

Langurul cenuşiu al lui Miller face parte din genul Presbytis, găsit în Borneo, Sumatra, Java şi peninsula Thai-Malay.

În Borneo, langurul a fost găsit într-o zonă micuţă din nord-estul ţării, iar habitatul său este distrus de incendii, locuinţele oamenilor şi transformarea pădurilor în zone pentru agricultură şi minerit.

Studiul este publicat în revista American Journal of Primatology.