Cuptorul cu microunde ar putea deveni, în următorii ani, o piesă de muzeu. Românii încă îl folosesc intens, dar viitorul promite soluții mult mai eficiente și prietenoase cu stilul de viață actual.
În trecut, cuptorul cu microunde era nelipsit din locuințele moderne, fiind rapid, comod, ușor de folosit. Dar acum, friteuzele cu aer cald, cuptoarele cu convecție și oalele multifuncționale smart oferă rezultate mai bune, consumă mai puțină energie și păstrează gustul și textura alimentelor. Țări precum Cehia raportează deja un interes tot mai scăzut pentru clasicul cuptor cu microunde. În plus, în epoca tehnologiei inteligente, încălzirea neuniformă şi incapacitatea de a rumeni sau prăji devin un dezavantaj clar, scrie Cancan.
Citeşte şi: Distanța legală la care se plantează vița de vie de gardul vecinului. Legea spune clar, însă puțini știu
Pe de altă parte, aparatul a fost înconjurat de mituri privind posibile efecte nocive asupra sănătății. Radiații, pierderi de nutrienți sau riscuri cancerigene, toate au fost demontate de știință. Undele emise de cuptorul cu microunde nu sunt ionizante, deci nu afectează ADN-ul, şi nu distrug mai mulți nutrienți decât alte metode de gătit.
Acum, în tot multe case, cuptoarele cu microunde au devenit doar aparate pentru încălzit ciorba. Iar într-o eră a eficienței și a diversității culinare, simpla rapiditate nu mai este suficientă. Astfel, se pare că, în curând, vom spune „Adio!” cuptorului cu microunde, pentru că pur și simplu nu mai ține pasul cu vremurile.