Maior: Asistăm la metamorfoza vechii Cortine de Fier într-o veritabilă Cortină de Ceaţă

Directorul SRI, George Maior, a declarat, la o dezbatere despre securitate, că asistăm la metamorfoza vechii Cortine de Fier într-o Cortină de Ceaţă. Maior a averizat asupra riscurilor unui nou Război Rece, cu referire directă la conflictul din Ucraina.

RomaniaTV.net
02 iun. 2014, 16:19
Maior: Asistăm la metamorfoza vechii Cortine de Fier într-o veritabilă Cortină de Ceaţă

Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu Harvard University şi cu participarea Universităţii Naţionale de Informaţii (SUA), a deschis luni prima ediţie a programului de formare cu participare internaţională „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, relatează Mediafax.

Noul program este continuatorul platformei Harvard Black Sea Security Program lansate în anul 1997, formulă în marja căreia România a fost foarte activă, organizând cinci evenimente regionale în perioada 2002-2013.
Directorul SRI George Maior a vorbit despre securitatea în zona Mării Negre, afectată de conflictul din Ucraina. „Pe măsură ce harta securităţii internaţionale se aglomera cu tot mai multe zone fierbinţi, Marea Neagră, cu calmul ei aparent, părea să îşi fi pierdut din semnificaţie, în ciuda avertismentelor noastre privind contrariul. Cum însă Marea Neagră este situată pe linii persistente de fractură geopolitică, ea continuă să poarte germenii unor conflicte vechi, latente, mocnind în adâncurile apelor. Aici, la malul Mării Negre, adevărată poartă între Est şi Vest, între Nord şi Sud, faliile geopolitice se intersectează cu cele economice, iar oportunităţile sunt atât de numeroase – oportunităţi care necesită înţelegere reciprocă şi cooperare pentru a putea fi valorificate – încât este cu adevărat regretabil că vechile mentalităţi frânează progresul şi împiedică popoarele riverane să beneficieze cu adevărat de ceea ce secolul XXI are să ofere”, a declarat Maior.

Un nou Război Rece
Directorul SRI a apreciat că riscurile unui Război Rece în regiune au crescut foarte mult.

„Din păcate, evenimentele recente pot evolua, dacă nu suntem atenţi, către un posibil neo-Război Rece. Dar acesta nu va mai semăna cu cel vechi, pentru că violenţa a devenit mult mai subtilă. Dincolo de ceea ce este vizibil la televizor şi pe alte canale de comunicare în masă, dincolo de violenţele de stradă din Ucraina pe care le vedem cu toţii, dincolo de etalarea puterii militare, bătălii dure se duc pe teatre invizibile, în care nu poţi decât să intuieşti făptaşul, fără a avea vreo dovadă în acest sens. Ambiguităţile şi incertitudinea în creştere mă determină să afirm că vechea Cortină de Fier a fost înlocuită de o cortină de ceaţă. Dacă proprietăţile fierului îl fac predictibil şi previzibil, ceaţa este exact opusul. Îţi scapă printre degete şi îţi înceţoşează vederea. Oferă un spaţiu propice pentru tot felul de manevre şi provocări, aşa cum vedem azi în Ucraina (…) Iar concepte care ar trebui să fie clare pentru toată lumea, precum principiile dreptului international, primesc interpretări distorsionate, reflectând încă o data ambiguităţile noului mediu de securitate”, a afirmat şeful SRI.

La deschiderea programului de formare, găzduită de Administraţia Prezidenţială şi de Palatul Parlamentului, au participat preşedintele Traian Băsescu, prim-ministrul Victor Ponta, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, directorul SRI, George Maior, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii publice centrale, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti, reprezentanţi ai mediului privat şi ai unor entităţi academice naţionale şi internaţionale.