Majorare PENSII 2022. Noua formulă de calcul propusă de PSD şi acceptată de PNL

Cele trei partide care vor forma noul Guvern au stabilit formula de calcul pentru majorarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2022. PSD a hotărât să-l susţină pe Nicolae Ciucă ca primă propunere de premier în sistemul rotativ cu PNL.

22 nov. 2021, 12:31
Majorare PENSII 2022. Noua formulă de calcul propusă de PSD şi acceptată de PNL

Majorare PENSII 2022. PNL şi UDMR au fost de acord cu formula de calcul a pensiilor propusă de PSD. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, punctul de pensie crește la 1586 lei.

Majorare PENSII 2022. Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie 2022

”SIMULARE PENSII CASS

O persoană care avea 4000 lei brut pensie (2,77 puncte de pensie) primea net 3800 lei (impozit 10% pe ce depășește 2000 de lei).

De la 1 ianuarie punctul de pensie crește la 1586 lei. Persoana va avea pensia de 4393 lei brut. La suma care depășește 4.000 de lei se va reține CASS de 10%.

393*10% = 39,3 lei CASS

Suma rămasă va fi de 4353,7 lei. La această sumă se va plăti un impozit pe venit de 235 lei. (10% din ce depășeste 2.000 de lei).

Astfel, suma netă rămasă pensionarului va fi de 4118,7 lei net. Prin urmare, pensionarul va primi net cu 318,7 lei mai mult decât primea în decembrie.

* creșterea punctului de pensie impactează doar pensiile pe contributivitate.

** CASS se va aplica la toate pensiile de peste 4.000 de lei, indiferent de sistemul de pensii aplicabil.

*** reintroducerea CASS este în fapt o eliminare a unei excepții introduse la Codul Fiscal, iar aplicarea ei la veniturile din pensii mai mari de 4.000 de lei este o chestiune de justiție socială, având în vedere necesarul de fonduri pentru sănătate.” arată propunerea pusă pe masa negocierilor de PSD şi acceptată de PNL, UDMR și Minorități, potrivit DCNews. 

Citeşte şi Rareş Bogdan pregăteşte o lovitură pentru angajaţii din poliţie, armată şi servicii. Liberalul cere plafonarea pensiilor şi creşterea vârstei de pensionare pentru aceste categorii

Cum va arăta Guvernul Ciucă, împărțirea pe ministere

Radu Oprea a anunțat structura Guvernului votată în ședința PSD.

„Finanțele, Apărarea, Economia, Transporturile, Agricultura, Sănătatea, Munca, Cultura, Tineret și Familie și Secretariatul General al Guvernului merg la PSD.

Dezvoltarea, Mediul și Sportul rămân la UDMR.  Justiția, Internele, Externele, Fondurile Europene, Energia, Educația, Digitalizarea, IMM-urile și Turismul merg la PNL”, a anunţat Radu Oprea.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat, în ședința Consiliului Politic Național, faptul că social-democrații au cedat funcția de premier către PNL pentru a se asigura că le revin ministerele cu ajutorul cărora vor pune în aplicare măsurile sociale din programul PSD.

”Am facut acest sacrificiu de a ceda premierul, pentru ca am considerat ca in acest moment este mai important sa impunem pachetul social pentru a creste veniturile oamenilor ca sa treaca peste aceasta iarna. Intrarea PSD in guvern reprezinta garantia ca alocatiile, pensiile si salariul minim vor creste in continuare.

De asemenea, este nevoie urgent de un guvern pentru a da salariile medicilor si sa sprijinim localitatile sa asigure incalzirea la iarna.”, a spus Marcel Ciolacu, în ședința PSD.

Citeşte şi Soluţia pentru creşterea pensiilor şi alocaţiilor, avansată de Kelemen Hunor. „Ar însemna o taxă de solidaritate venită de la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an”