Majorarea pensiilor şi a salariilor, în PERICOL. Preşedintele Consiliul Fiscal: Riscăm să ne dăm FOC!

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că declanșarea procedurii de deficit excesiv împotriva României ar trebui abordată frontal de către Guvern. Dăianu arată că, în acest context, nu se mai pot mări dintr-o dată pensiile și salariile, iar el recomandă o reeșalonare a creșterilor prognozate.

05 mart. 2020, 12:42
Majorarea pensiilor şi a salariilor, în PERICOL. Preşedintele Consiliul Fiscal: Riscăm să ne dăm FOC!

„Comisia Europeana nu ne spune ce să facem . Ei ne spun ca nu puteti duce in cârca ce v-ati asumat. Veti fi incovoiati. Acolo nu se spune exact, nu sunt recomandari. Asteapta de la guvernul României. Se si spune asteptam masuri concrete care sa indice ca in rastimp de 3 ani, nu in 2 ani, ca si-au dat seama ca sa se ajunga la un deficit de sub 3% nu se poate.(…) Coronavirusul ne-a prins pe picior gresit. Noi, la BNR, la Consiliul Fiscal, discutam, dacă va încetini economia globală, dacă va apărea o lebădă neagră”, cum ne va prinde, nu avem rezerve… A venit aceasta lebădă neagră (coronavirusul – n.red.). Ne prinde pe picior greșit. Am gasit intelegere pentru prelungirea cu un an ajustarea, să fie pentru 2022, nu pentru 2021. Trebuie sa ajungem la un deficit prefigurat de Comisie (CE). Să NU ajungem la acel deficit si sa reusim anul acesta, cum a zis si ministrul Florin Citu, la unul de 3,6%. Important este ca acest Titanic să o ia in partea cealaltă, sa nu ne izbim de aisberg”, a spus Daniel Dăianu, la Realitatea Plus.

Daianu a spus ca solutia pentru Romania este reesalonarea si cresterea treptata a salariilor si pensiilor, pentru ca majorarea deficitului excesiv este in mare rezultatul majorarii pensiilor adoptate in 2019.

„Solutia este sa reesalonam. Nu taiem veniturile oamenilor, deci nu le taiem. Nu taiem pensii, nu taiem salarii, dar sa nu le crestem brusc, pentru ca, ce se întâmplă: DAM FOC, dam foc!. Noi ne dam foc, nu avem nevoie de asa ceva. Avem nevoie de liniste economică, cât se poate”, a avertizat Daianu.

„Isteria legată de creșterea punctului de pensie ar trebui să se termine. Fiindca oricine va fi la putere, îmi pun capul, nu va putea să facă așa ceva dacă nu va crește drastic taxe și impozite și nu va tăia la sânge cheltuieli. N-ai din ce să mai tai, n-ai din ce sa mai tai! Nu se poate face așa ceva! Trebuie să fim raționali. Uitați în ce situație suntem, avem nevoie de aparatură medicală…”, a concluzionat Daianu, miercuri seara, la emisiunea „Legile puterii” de la Realitatea PLUS.

Citeşte şi Pensionarul cu cea mai mare pensie din România a dat statul în judecată. Vrea mai mulţi bani