Majorarea prețurilor poliţelor RCA anulează bonusurile șoferilor neimplicați în evenimente rutiere

Autoritățile au majorat contribuțiile pe care firmele de asigurări trebuie să le vireze la fondul de garantare a asiguraților după falimentul City Insurance. Această decizie afectează direct preţurile plătite de şoferi. Conform calculelor ZF, un șofer care în ultimii doi an nu a fost implicat în niciun accident rutier, în loc să aibă o ofertă la poliţa RCA mai mică cu 10% din partea asigurătorilor, a ajuns să cumpere o poliță de asigurare cu cel puţin 2% mai scumpă.

31 ian. 2023, 14:52
Majorarea prețurilor poliţelor RCA anulează bonusurile șoferilor neimplicați în evenimente rutiere

Poliţele RCA s-au scumpit la început de 2023 odată cu o nouă majorare a contribuţiilor asigurătorilor la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) de la 2,5% la 4%. Potrivit ZF, creșterea prețurilor din ultimii ani a anulat sistemul de bonus-malus, cel puţin pentru primele categorii de bonus.

ZF a urmărit un exemplu al unui şofer cu o vârstă între 25 şi 30 de ani care deţine un autoturism marca Renault Megane, cu o capacitate cilindrică de 1.590 cmc, fabricat în anul 2016, care în luna octombrie 2021 se afla la o clasă de bonus-malus B0. La această clasă, șoferii nu obțin nicio reducere de preț pentru polița RCA.

Citește și: Decizie importantă pentru toți șoferii din România. Sunt vizate toate firmele de asigurări care vând poliţele RCA

După doi ani în care şoferul a avansat de la B0 la B2, în loc să aibă o ofertă la poliţa RCA mai mică cu 10% din partea asigurătorilor, cea mai ieftină poliţă din interogarea făcută de ZF pe o platformă de brokeraj era cu cel puţin 2% mai scumpă.