Mali: Cel puţin 13 morţi în luarea de ostatici de la Sevare. UPDATE

Sângeroasa luare de ostatici într-un hotel din Sévaré, în centrul Mali, cărora forțele armate i-au pus capăt sâmbătă, a făcut cel puțin 12 morți și încă nu era revendicată duminică dimineață. 

09 aug. 2015, 18:23
Mali: Cel puţin 13 morţi în luarea de ostatici de la Sevare. UPDATE

UPDATE: Treisprezece persoane, dintre care cinci angajați ai Organizației Națiunilor Unite (ONU), patru soldați malieni și patru teroriști au fost uciși în timpul luării de ostatici care a avut loc vineri la un hotel de Sevare, în centrul Mali, potrivit unui nou bilanț, anunțat duminică de guvernul de la Bamako, informează AFP.

 

„În total au fost 12 morți” în cursul operațiunilor din acest oraș situat la 620 de kilometri nord-est de Bamako, a afirmat un oficial militar malian: „Cinci Fama (membri ai forțelor armate din Mali), cinci teroriști și doi albi”, ale căror identități și naționalități erau în curs de verificare.

Alte două surse militare diferite au confirmat bilanțul de 12 persoane ucise. Cu toate acestea, ținând cont de ultimele declarații ale ONU, bilanțul s-ar putea înrăutăți și să ajungă la 15 morți. Un responsabil al armatei din Mali a atras atenția că nu a fost anunțat niciun bilanț definitiv și că, „probabil”, sunt mai multe decese.

Într-un comunicat, Misiunea ONU în Mali (Minusma) a anunțat că cinci persoane care lucrau pentru companii subcontractoare și-au pierdut viața: „Un malian, care era șoferul companiei subcontractoare a Minusma, un nepalez, un sud-african și doi ucraineni”.

De asemenea, a a confirmat informațiile anterioare venite pe canale neoficiale privind supraviețuirea a patru ostatici străini asociați Minusma în urma atacului terorist — doi sud-africani, un rus și un ucrainean. „Sunt sănătoși. Prezența lor în hotel nu a fost detectată de agresori, iar Minusma a fost în contact permanent cu ei în timpul atacului și până la deznodământul situației”, a subliniat misiunea ONU.

Citeşte şi Operaţiunea de salvare a ostaticilor dintr-un hotel din Mali s-a încheiat

Patru soldați malieni care au fost uciși vineri în asaltul unei trupe de comando armat asupra hotelului au fost înmormântați sâmbătă la Sévaré în prezența a doi miniștri din guvernul de la Bamako și a unei asistențe numeroase.

Potrivit unui locuitor, corpurile atacatorilor au rămas la locul incidentelor. „Nimeni nu le-a atins”, a adăugat el.

Agresorii, neidentificați și al căror număr total rămâne necunoscut, au pătruns vineri dimineață în jurul orei 07.00 în hotelul Byblos din Sévaré, unde sunt cazați frecvent expatriați.