Mall-uri deschise doar pentru persoanele vaccinate în Indonezia

Mall-urile din Jakarta s-au redeschis în această săptămână doar pentru persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus, transmite vineri Reuters.

13 aug. 2021, 17:52
Mall-uri deschise doar pentru persoanele vaccinate în Indonezia

Indonezia aplică încă o serie de restricţii antipandemice, iar mall-urile din Jakarta pot funcţiona doar la 25% din capacitate. Clienţii trebuie însă să dovedească, prin intermediul unei aplicaţii instalate pe telefonul mobil, că au fost inoculaţi cel puţin o dată.

Conform datelor oficiale, doar aproximativ 1 din 5 indonezieni au primit cel puţin un vaccin împotriva COVID-19, în cadrul unei campanii naţionale de vaccinare ce a fost lansată în luna ianuarie.

„Este o măsură pozitivă pentru mall-uri. Astfel vizitatorii pot fi siguri că oricine intră în mall a fost scanat şi este considerat sănătos şi sigur”, a declarat Eka Dewanto, directorul general al Pondok Indah Mall din nordul capitalei indoneziene.

De la începutul pandemiei Indonezia a înregistrat peste 3,8 milioane de cazuri şi 115.000 de decese puse pe seama noului coronavirus, la o populaţie de peste 270 de milioane de locuitori.

 Dan Barna: „Persoanele vaccinate să meargă la mall în weekend, restul, în cursul săptămânii”

Şi în România s-au analizat astfel de măsuri. Vicepremierul Dan Barna a declarat, recent, că în Coaliție și în Guvern au avut loc discuții despre stimularea campaniei de vaccinare, în condițiile în care autoritățile se tem de valul patru al pandemiei. Printre posibilele măsuri, Barna a anunțat că românii vor putea merge la mall în weekend doar dacă sunt vaccinați. De asemenea, vicepremierul a precizat că sunt luate în calcul tombole cu utilaje agricole pentru cei care se vaccinează, pentru a încuraja campania de vaccinare în mediul rural.

Şi Raed Arafat a explicat, în cadrul unei conferințe de presă de miercuri, de ce persoanele nevaccinate ar putea avea interzis în mall-uri, în weekend.

„S-a aplicat şi la alţii!”. Raed Arafat explică de ce ar putea fi interzis accesul persoanelor nevaccinate în mall
Interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii în oraşul turistic Heraklion, pe Insula greacă Creta

Şi alte ţări impun retricţii. Oraşul turistic Heraklion de pe Insula greacă Creta urmează să fie suspus unei interdicţiide circulaţie pe timpul nopţii începând de miercuri seara, în lupta împotriva epidemiei covid-19, după ce varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2 a luat amploare în ultimele zile în Grecia, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

La fel ca la Mykonos, Zakynthos şi Chania, mai înainte, o interdicie de circulaţie pe timpul nopţii urmează să fie impusă la Heraklion începând de joi, la ora locală 1.00 (şi ora României) şi până la ora locală 6.00.

Dan Barna insistă cu restricţiile pentru nevaccinaţi: „Acces limitat la mall în weekend”. Liderul USR cere sprijinul Bisericii
Muzica urmează să fie total interzisă în baruri şi restautrante, în vederea evitării aglomerării, iar adunările de peste 20 de persoane urmează, de asemenea, să fie interzise.
Aceste măsuri urmează să intre în vigoare miercuri, la ora locală 18.00 (şi ora României), până la 17 august, a anunţat Secretariatul General al Protecţiei Civile.

În plin sezon turistic, acest oraş, deosebit de vizitat de turişti în perioada estivală, prezintă un risc important de creştere a contaminărilor cu noul coronavirus.

În ultimele 24 de ore, în Grecia s-au înregistrat 4.181 de contaminări, iar bilanţul total a crescut la 521.400.

În toral 219 persoane se aflau la reanimare, 19 persoane au murit din cauza covid-19, iar bilanţul total al morţilor a crescut la peste 13.000.

Răspândirea variantei indiene (delta) a SARS-Cov-2 îngrijorează autorităţile elene, în contextul în care în Grecia au fost vaccinaţi complet 5,4 milioane de oameni.